ClickCease

Aardlekschakelaar kapot, wat nu?

Een kapotte aardlekschakelaar kan iedereen zomaar overkomen. Ontzettend vervelend natuurlijk! Moet uw aardlekschakelaar vervangen worden? Onze elektriciens staan voor uw klaar!

Waarvoor dient een aardlekschakelaar?

Aardlekschakelaars worden doorgaans in de meterkast of andere elektrische installatie geplaatst om gevaarlijke situaties in huis te voorkomen. Een aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de netstroom uitgeschakeld wordt op het moment dat er lekstroom plaatsvindt. Voor uw eigen veiligheid is het dus van belang dat de aardlekschakelaar naar behoren werkt, wanneer stroom lekt kan dat zeer onveilige situaties creëren. Wanneer uw aardlekschakelaar defect is moet u zo snel mogelijk een nieuwe aardlekschakelaar laten plaatsen door een ervaren elektricien.

Herkennen van een kapotte aardlekschakelaar

Of u een kapotte aardlekschakelaar heeft kunt u zelf gemakkelijk herkennen. Kortsluiting in de meterkast kan verschillende oorzaken hebben. Kijk in eerste instantie op internet of er geen sprake is van een algehele stroomstoring. Controleer eerst of u geen storing heeft in elektrische apparatuur. Schakel in de groepenkast de groepsschakelaars van alle groepen uit en trek de stekkers van uw elektrische apparaten uit het stopcontact. Wanneer u uw apparaten vervolgens één voor één weer aanzet, kunt u precies zien bij welk apparaat de aardlekschakelaar afslaat. Het kan ook zijn dat er kortsluiting plaatsvindt omdat bepaalde elektrische installaties overbelast zijn. In dat geval kunt u de stekkers van uw apparaten op een andere manier over uw huis verdelen. Als dit allebei niet het geval is, is de kans groot dat uw aardlekschakelaar kapot is en moet u een nieuwe aardlekschakelaar plaatsen.

U kunt de aardlekschakelaar zelf testen

Als u niet zeker weet uw jouw aardlekschakelaar goed werkt kunt u uw aardlekschakelaar zelf testen. Het testen van de aardlekschakelaar doe je met testknop T. Als de schakelaar niet goed uit de test komt is een nieuwe aardlekschakelaar kopen van cruciaal belang.

Wat kost een aardlekschakelaar?

Laat uw nieuwe aardlekschakelaar altijd plaatsen door een erkende elektricien. Een aardlekschakelaar vervangen is namelijk een gevaarlijke klus. Een nieuwe aardlekschakelaar kost u zo’n 130 euro.

Is een aardlekschakelaar verplicht?

Een aardlekschakelaar is in Nederland verplicht. Het is ook ons advies om niet alle groepen te beschermen met slechts 1 aardlekschakelaar. Een extra aardlekschakelaar voor meerdere groepen is dus een goed idee.

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en aardlekautomaat?

Naast een aardlekschakelaar kan het ook handig zijn om in het geval van een aardlek een aardlekautomaat te hebben. Aardlekschakelaars zullen bij netstroom elke groep uitschakelen. Een aardlekautomaat schakelt alleen de groep uit waar het probleem zich bevindt. Zo kunt u het probleem makkelijker lokaliseren.

Wat is het maximum aantal groepen dat u op één aardlekschakelaar mag plaatsen?

Zoals eerder vermeld is een extra aardlekschakelaar geen overbodige luxe als u meerdere groepen in uw groepenkast heeft. Houdt er rekening mee dat er in uw meterkast maximaal 4 groepen gedekt mogen worden door een aardlekschakelaar.

Heeft u een vraag over het vervangen van de aardlekschakelaar?

Wilt u een nieuwe aardlekschakelaar laten aansluiten of een kapotte aardlekschakelaar vervangen? Heeft u een vraag over uw meterkast, de juiste aardlekschakelaar Neem contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen!

 aardlekschakelaar kapot wat nu

Nieuwe aardlekschakelaar aansluiten door onze elektricien

Onze elektriciens staan graag voor u klaar bij het aansluiten van uw nieuwe aardlekschakelaar. Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar. Onze elektriciens kunnen de klus snel en efficiënt klaren en beantwoorden bovendien graag al uw vragen over uw meterkast, wat te doen bij lekstroom en hoe u uw aardlekschakelaar en aardlekautomaat het beste gebruikt.

Hulp bij een aardlekschakelaar testen

Om problemen in de toekomst te voorkomen moet U uw aardlekschakelaar regelmatig testen. Dat kan zoals eerder vermeld met testknop T. Komt U er toch niet helemaal zelf uit. Laat een elektricien van ons een kijkje nemen in uw meterkast. Wij helpen u graag!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw aardlekschakelaar

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button