ClickCease

1 Fase of 3 fase, welke aansluiting heb je nodig

We krijgen tegenwoordig steeds vaker de vraag, heb je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig? Het antwoord op die vraag hangt af van uw gebruik en behoeften uw wensen. Ook de grootte van bijvoorbeeld uw huishouden heeft hier invloed op. Wij leggen u graag de verschillen uit. Heeft u advies nodig, dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

1 fase of 3 fase, wat is de beste optie

Als u een kleine woning heeft, dan is een 1-fase aansluiting in de meeste gevallen genoeg. Het levert voldoende stroom voor dagelijks gebruik zoals verlichting, verwarming, koeling en andere apparaten in uw woning. Maar wanneer je van plan bent om meerdere apparaten te gebruiken dan kan een 3-fase aansluiting de oplossing bieden. Vooral bij grootverbruikers als een jacuzzi, sauna en dergelijke, of wanneer u een grote woning heeft is een 3 fase aansluiting vrijwel altijd nodig.

Wat zijn de voordelen van een 3 fase aansluiting

Er zijn een aantal belangrijke voordelen van een 3 fase aansluiting. Zo is het vermogen doorgaans stabieler dan bij een 1-fase aansluiting en kan het ook meer vermogen aan.

Bij grote woningen zien we vrijwel altijd dat er 3 fase wordt gebruikt in plaats van 1 fase. Ook komt het vaak voor bij woningen die volledig van het gas af zijn. In deze gevalen wordt er namelijk ook elektrisch verward waardoor het verbruik hoger is. 

Voordelen van 3 fase

Meer capaciteit
Toekomstbestendig
Beter in combinatie met zonnepanelen
Duurzame oplossing
Eenvoudig aan te sluiten

Wanneer moet je overstappen van 1 fase naar 3 fase

Tegenwoordig zien we dat veel mensen overstappen van 1 fase naar 3 fase. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we steeds meer stroom gaan verbruiken en juist minder gas. Bovendien komt het steeds vaker voor dat er meerdere apparaten tegelijk werken. Hiervoor is meer vermogen nodig dan een 1-fase aansluiting kan leveren.

Heb je 3 fase nodig wanneer je zonnepanelen laat aansluiten?

Op het moment dat je zonnepanelen laat plaatsen en deze op het net worden aangesloten, wordt vaak een 3-fase aansluiting aanbevolen. Zonnepanelen wekken namelijk meer stroom op dan een 1-fase aansluiting aankan. Vooral wanneer u meer energie opwekt dan u gebruikt, is het belangrijk om een 3-fasenaansluiting te hebben, zodat uw overtollige energie teruggaat naar het net. Uiteraard hangt dit er natuurlijk wel vanaf hoeveel zonnepanelen u heeft.

Als u van plan bent meerdere apparaten tegelijk te gebruiken of als u zonnepanelen laat installeren, kunt u het beste kiezen voor een 3-fase aansluiting kiezen in plaats van 1 fase. Heeft uw huishouden echter geen grote hoeveelheden elektriciteit nodig, dan volstaat een 1 fase aansluiting.

1 fase of 3 fase aansluiting

Wat kost een 3 fase aansluiting

Ook de kosten zijn weer afhankelijk van uw situatie. De kosten van een 3-fase hangen grotendeels af van de grootte van uw huis en het vermogen dat u nodig hebt. Een 1-fase aansluiting is meestal goedkoper, maar kan in sommige gevallen duurder zijn om te installeren dan een 3-fase aansluiting. Het is daarom belangrijk om een van onze elektriciens naar uw situatie te laten kijken voordat u een beslissing neemt. Wanneer u telefonisch contact met ons opneemt kunnen wij hierover adviseren.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw aansluiting

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button