
De groepenkast, is een essentieel onderdeel van elk elektrisch systeem. Het fungeert als het belangrijkste controlepunt voor de elektriciteitsvoorziening van uw huis, biedt bescherming en zorgt ervoor dat de stroom veilig en efficiënt over het hele huis wordt verdeeld.
Om te begrijpen hoe een groepenkast werkt, moeten we eerst kijken naar de onderdelen ervan. De belangrijkste onderdelen zijn de meters, stroomonderbrekers, rails en schakelaars.
Uw elektriciteitsverbruik
Het meetsysteem meet uw elektriciteitsverbruik en stuurt deze gegevens door naar uw leverancier, zodat deze u de juiste kosten in rekening kan brengen. Het biedt u ook een momentopname van uw verbruiksgewoonten, zodat u het energieverbruik in huis beter kunt beheren. De meeste moderne woningen hebben enkelfasige elektriciteit die wordt gevoed door twee meters in de groepenkast.
De stroomonderbrekers zijn verantwoordelijk voor het uitschakelen van de elektriciteit naar een bepaald gebied als zij detecteren dat er te veel stroom wordt afgenomen, dit voorkomt dat uw elektriciteit overbelast raakt en huishoudelijke apparaten kan beschadigen. Als een defect apparaat te veel stroom trekt, schakelt de stroomonderbreker uit om verdere schade te voorkomen.
Belangrijke onderdelen uit de groepenkast
Installatieautomaat
Lege kasten
Magneetschakelaars en relais
Aardlekautomaat
Aardlekschakelaar
Rijgklemmen
Schakelaars
Magneetschakelaars en relais
Hoe werkt een groepenkast
Met de rails en schakelaars regelt u welke stopcontacten stroom krijgen en wanneer deze wordt in- of uitgeschakeld. In de meeste kasten zijn de rails verdeeld in verschillende circuits (of “groepen”), zodat elke schakelaar alleen de stopcontacten kan in- of uitschakelen die bij die zone horen. U kunt aparte zones hebben voor verlichtingscircuits, wandcontactdozen of buitengebieden van uw huis.
Aparte groepen toevoegen
Door aparte groepen te hebben kunt u bepalen welke delen van uw huis op een bepaald moment van stroom worden voorzien. Dit verbetert de energie-efficiëntie en kan helpen de elektriciteitsrekening te verlagen. De schakelaars bieden ook een handige manier om de stroom in een bepaalde zone uit te schakelen wanneer dat niet nodig is – zoals de verlichting wanneer u het huis verlaat.
Veiligheid staat voorop tijdens een groepenkast samenstellen
Bij het samenstellen van een groepenkast moet veiligheid voorop staan. Zorg ervoor dat alle aansluitingen veilig zijn en dat ze goed geïsoleerd zijn, zodat ze geen schokken of brand veroorzaken. Zorg er ook voor dat alle onderdelen voldoen aan de plaatselijke bouwvoorschriften en dat uw installatie is goedgekeurd door een elektricien.
Het systeem testen
Zodra alles is aangesloten, moet u het systeem testen voordat u het gebruikt, om er zeker van te zijn dat het correct functioneert. Met de juiste installatie en het juiste onderhoud zal uw groepenkast jarenlang een veilige en efficiënte stroomvoorziening garanderen.
Het samenstellen van een groepenkast is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. Door de stappen in deze gids te volgen, kunt u ervoor zorgen dat het elektrische systeem van uw huis correct en veilig werkt. Als u twijfels of vragen hebt over het proces, raadpleeg dan een ervaren elektricien die u deskundig advies kan geven over hoe u uw groepenkast het beste kunt installeren en onderhouden.
Elektricien nodig?
24/7 Direct spoedhulp bij stroomstoring


Vrijblijvend advies over uw groepenkast
Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur
Gratis offerte aanvragen
Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.