ClickCease

Elektrisch koken, let op de volgende zaken

Elektrisch koken, let op de volgende zaken

Elektrisch koken is tegenwoordig erg populair. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische kookplaat vanwege het gemak en de veiligheid dat elektrisch koken met zich meebrengt. Het is echter wel van belang om op een aantal zaken te letten wanneer u gaat koken op een elektrische kookplaat. Wilt u overstappen van gas naar elektrisch koken? Laten we eens kijken naar de belangrijkste aandachtspunten voor elektrisch koken.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt door middel van gietijzeren verwarmingselementen onder een glazen plaat. Hierdoor ontstaat een elektromagnetisch veld. De kookplaat wordt hierdoor gelijkmatig verwarmd en de warmte wordt vervolgens overgebracht op de pan. Een keramische kookplaat heeft als voordeel dat hij relatief goedkoop en gemakkelijk te bedienen is. Een nadeel van een keramische kookplaat is dat hij traag reageert op veranderingen in de temperatuur. Hierdoor kan het lastig zijn om de temperatuur precies te regelen. Toch is keramisch koken voordeliger dan op gas koken. Maar hoe werken inductie kookplaten?

Inductie kookplaat

Een inductie kookplaat werkt door middel van elektromagnetische straling. De kookplaat wordt hierdoor niet warm, maar de pan wordt verwarmd door de elektromagnetische straling. Hierdoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld en reageert de kookplaat heel snel op veranderingen in de temperatuur. Inductie kookplaten zijn dus erg energiezuinig en snel. Het nadeel van een inductie kookplaat is dat hij relatief duur is en dat niet alle pannen geschikt zijn voor inductiekoken. U zult dus waarschijnlijk nieuwe pannen moeten kopen. Hoe dan ook, Overstappen van gas naar elektrisch koken is een goed idee.

Voordelen van elektrisch koken

Een elektrische kookplaat is gemakkelijk te bedienen en schoon te maken. Daarnaast is elektrisch koken veiliger dan op gas koken, omdat er geen open vuur aanwezig is. Bovendien zijn elektrische kookplaten in verschillende varianten verkrijgbaar, zoals de keramische kookplaat en de inductie kookplaat.

Onderstaand een aantal belangrijke voordelen:

Energiezuinig
Duurzaam en toekomstbestendig
Functioneel
Vrijblijvend advies

Tips voor elektrisch koken

Nu we weten wat de voordelen en nadelen zijn van elektrisch koken, is het tijd voor wat tips. Hieronder hebben we de belangrijkste tips voor elektrisch koken op een rijtje gezet.

Gebruik de juiste pan

De eerste tip bij elektrisch koken is om de juiste pan te gebruiken. Het is aan te raden om nieuwe pannen kopen met een dikke bodem en een goede warmtegeleiding. Een pan met een te dunne, vlakke bodem kan ervoor zorgen dat de warmte niet goed verdeeld wordt, waardoor het voedsel kan aanbranden. Koop dus nieuwe pannen!

Houd de kookplaat schoon

Het is belangrijk om de inductie kookplaten of keramische kookplaten na ieder gebruik schoon te maken. Vuil en etensresten kunnen ervoor zorgen dat de warmte niet gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor het voedsel kan aanbranden.

Kook op de juiste temperatuur

Daarnaast moet u bij elektrisch koken op de juiste temperatuur te koken. De keramische kookplanten kunnen traag reageren op veranderingen in de temperatuur. Begin daarom altijd op een lagere temperatuur en voer de temperatuur van de keramische kookplaten langzaam op. Op deze manier voorkomt u dat het voedsel verbrandt of dat er rookontwikkeling ontstaat.

Gebruik de juiste kookzone

Op een elektrische kookplaat zijn meestal meerdere kookzones aanwezig. U moet de juiste kookzone gebruiken voor de grootte van de pan. Een te grote pan past niet goed op de kookzone, waardoor de warmte niet gelijkmatig verdeeld wordt. Mensen koken vaak verkeerd, waardoor er aangekoekte vlekken kunnen ontstaan.

Schakel de kookplaat op tijd uit

Een elektrische kookplaat blijft nog enige tijd warm nadat je hem hebt uitgeschakeld. Schakel de kookplaat daarom op tijd uit om te voorkomen dat het voedsel verbrandt.

Gebruik geen schuursponsjes

Gebruik bij het schoonmaken van de keramische kookplaten geen schuursponsjes. Deze kunnen krassen veroorzaken op het glazen oppervlak, waardoor de kookplaat beschadigd kan raken.

Elektrisch koken

Waarom elektrisch koken beter is dan koken op gas

Elektrisch koken heeft een aantal voordelen ten opzichte van koken op gas. Zo is elektrisch koken een veilige kooktechniek, omdat er geen open vuur aanwezig is. Bovendien is elektrisch koken energiezuiniger dan koken op gas, omdat er minder warmte verloren gaat. Ook zijn keramische kookplaten gemakkelijker schoon te maken dan koken op gas, omdat er geen vlammen zijn die de pannen aansmeren. De meeste huishoudens kiezen voor elektrisch koken in plaats van koken op gas! Wat kiest u?

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw aansluiting

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button