ClickCease

Hoe moet je Ampere berekenen?

Elektriciteit is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Bijna alles wat we gebruiken, van onze smartphones tot onze huishoudelijke apparaten, werkt op elektrische stroom. Maar hoe werkt deze stroom eigenlijk? En hoe kunnen we de ampere berekenen, een maat voor de hoeveelheid stroom die door een apparaat of circuit stroomt?

Wat is elektrische stroom?

Voordat we kunnen beginnen met ampère berekenen, is het goed om te begrijpen wat elektrische stroom eigenlijk is. Het is de beweging van elektronen door een geleider, zoals een draad. Deze beweging van elektronen wordt veroorzaakt door een potentiaalverschil, ook wel spanning genoemd, tussen de uiteinden van de geleider. Het is vergelijkbaar met de stroming van water door een pijp als er drukverschil is tussen de uiteinden van de pijp.

Hoe wordt elektrische stroom gemeten?

Deze stroom wordt gemeten in ampère, afgekort als A. André marie ampère is de uitvinder van deze natuurkundige eenheid. Het is een maat voor de hoeveelheid elektrische lading die per seconde door een geleider stroomt. Eén ampère is gelijk aan één coulomb per seconde. Een coulomb is de eenheid van elektrische lading en wordt gemeten in coloumb.

Hoe berekent u de ampère?

Nu we weten wat elektrische stroom is en hoe het wordt gemeten, kunnen we verder gaan met het berekenen van de ampère. Om de ampère te berekenen, heeft andré marie ampère twee waarden om te weten: de spanning en de weerstand. De spanning wordt gemeten in x voltage (V) en de weerstand in de eenheid ohm (Ω). De formule voor het berekenen van de ampère is: Ampère = Spanning / Weerstand

Ampère berekenen; een voorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen. Stel dat we een apparaat hebben met een spanning van 12 volt en een weerstand van 4 ohm. Om het aantal ampère te berekenen, gebruiken we de volgende wiskundige formule:

Ampère = 12V / 4Ω

Ampère = 3A

In dit voorbeeld stroomt er dus 3 ampère door het apparaat.

Hoe werken elektrische apparaten?

Elektrische apparaten werken allemaal op dezelfde basisprincipes van elektriciteit. Ze hebben een stroombron, zoals een batterij of een stopcontact, die de spanning levert die nodig is om de stroom door het apparaat te laten stromen. Het apparaat heeft ook een weerstand, zoals een gloeilamp of een motor, die de stroom beperkt en het apparaat laat werken.

Hoe wordt het vermogen van een apparaat berekend?

Het vermogen van het apparaat wordt berekend door de spanning te vermenigvuldigen met de stroomsterkte. Het vermogen wordt meestal aangegeven in aantal watt (W) en geeft de hoeveelheid energie aan die het apparaat verbruikt. Hoe hoger het vermogen, hoeveel energie meer het apparaat verbruikt en hoe hog er de stroomsterkte. Stel dat we een waterkoker hebben met een vermogen van 1500 kilowattuur en we willen weten hoeveel ampère er door de waterkoker stroomt als hij is aangesloten op een stopcontact van 220 volt. We gebruiken de formule voor het berekenen van de stroomsterkte:

Ampère = Vermogen / Spanning

Ampère = 1500W / 220V

Ampère = 6,82A

In dit voorbeeld stroomt er dus 6,82 ampère door de waterkoker.

Ampere

Hoe gebruikt u de ampère bij het kiezen van elektrische apparaten?

Wanneer u een nieuw elektrisch apparaat koopt, moet u de ampères kennen en hoeveel watt bereken. Deze berekening is belangrijk als u meerdere apparaten op één stopcontact wilt aansluiten. Het totale vermogen van de grootste stroomverbruikers mag de maximale stroomsterkte van het elektriciteitsnetwerk niet overschrijden, anders kan dit leiden tot kortsluiting, overbelasting en zelfs brandgevaar.

Om te bepalen hoeveel apparaten u op een stopcontact kunt aansluiten, moet u weten wat de maximale stroomsterkte is van het stopcontact. In Nederland hebben de meeste stopcontacten een maximale stroomsterkte van 16 ampères. Dit betekent dat het totale vermogen van alle aangesloten apparaten niet hoger mag zijn dan 16 x 220 = 3520 watt volt. Als u bijvoorbeeld een stofzuiger heeft met een vermogen van 1200 watt en een waterkoker met een vermogen van 1500 watt, kunt u deze niet tegelijkertijd op één stopcontact aansluiten, omdat het totale vermogen 2700 watt is, hoger dan de maximale stroomsterkte van 16 ampère. Hoeveel watt berekenen is dus altijd verstandig.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw aansluiting

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button