ClickCease

Kookgroep aansluiten

Een kookgroep laten aansluiten? Onze elektriciens zorgen ervoor dat de kookgroep snel en veilig wordt aangesloten!

elektricien louwmans Veilige installatie

elektricien louwmans Kookgroep plaatsen

elektricien louwmans Perilex aansluiting

elektricien louwmans Aansluiten van inductiekookplaat

elektricien louwmans
elektricien louwmans

Een kookgroep laten aansluiten?

→ Onze monteur legt uit hoe het werkt!

Een extra kookgroep laten aansluiten?

Elektricien Louwmans kan u helpen bij het aansluiten van een aparte kookgroep voor uw inductie kookplaat of elektrische kookplaat. Door onze expertise en ervaring kunnen wij ervoor zorgen dat uw kookapparatuur optimaal functioneert en dat de elektrische installatie in uw huis veilig en stabiel blijft. Of u nu al elektrisch kookt of van plan bent om over te stappen, het is zeker de moeite waard om te investeren in een aparte kookgroep. 

extra kookgroep aansluiten
kookgroep aansluiten

Waarom een kookgroep aansluiten?

Het aansluiten van een kookgroep biedt tal van voordelen die uw kookervaring aanzienlijk kunnen verbeteren. Ten eerste zorgt een aparte kookgroep ervoor dat uw kookapparatuur optimaal kan presteren. Wanneer u een elektrisch fornuis, een inductiekookplaat of een elektrische oven gebruikt, hebben deze apparaten vaak een hoog vermogen nodig om efficiënt te werken. De meeste kookplaten verbruiken namelijk veel energie en u moet dan het benodigde vermogen kunnen leveren. Door een aparte groep toe te wijzen aan uw kookapparatuur, kunt u er zeker van zijn dat uw elektrische kookplaat voldoende stroom krijgt en niet beperkt wordt door andere elektrische apparaten in uw huis.

Daarnaast draagt een kookgroep bij aan een veiligere werking van uw elektrische installatie. Wanneer u uw kookapparatuur aansluit op een aparte groep, voorkomt u overbelasting van het elektrische systeem. Op deze manier kunt u het risico op oververhitting van bedrading en het doorslaan van zekeringen verminderen. Een aparte kookgroep zorgt ervoor dat uw elektrische installatie stabiel blijft, zelfs wanneer u krachtige kookapparatuur gebruikt. U hoeft hiervoor niet altijd een nieuwe groepenkast voor aan te schaffen, maar u moet wel een elektricien inschakelen om verkeerd aansluiten te voorkomen.

3-fase kookgroep aansluiten of een 2-fase kookgroep aansluiten in de meterkast

Bij het aansluiten van een kookgroep heeft u de keuze tussen een 3-fase of een 2-fase aansluiting, afhankelijk van het type elektrisch systeem dat u heeft en de vereisten van uw kookapparatuur.

Om elektrisch te kunnen koken (inductie of keramisch, maximaal 7,3 kW), heeft u een kookgroep nodig. Deze groep bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten die als één geheel worden aangesloten op de aardlekschakelaar. Hierdoor wordt het vermogen van uw fornuis verdeeld over twee elektrische delen. De aansluiting van uw kooktoestel op de groepenkast wordt geregeld via het Perilex systeem. Een kookgroep is specifiek ontworpen als een 3-fase automaat om kooktoestellen met een hoog vermogen aan te sluiten.

Een 3-fase aansluiting met perilex stekker wordt gebruikt wanneer u krachtigere kookapparatuur wilt gebruiken, zoals inductiekookplaten met meerdere zones of professionele fornuizen. Een 3-fase aansluiting verdeelt de elektrische belasting gelijkmatig over drie fasen, wat resulteert in een stabiele stroomtoevoer naar uw kookapparatuur. Deze aansluiting vereist echter een speciale aansluiting in uw meterkast en mogelijk aanpassingen aan de elektrische bedrading. Ook hiervoor dient u een elektricien inschakelen.

Als uw kookapparatuur minder vermogen vereist of als uw elektrische systeem geen 3-fase aansluiting ondersteunt, kunt u kiezen voor een 2-fase aansluiting. Een 2-fase aansluiting verdeelt de elektrische belasting over twee fasen, wat nog steeds voldoende vermogen biedt voor de meeste huishoudelijke kookapparatuur. Dit type aansluiting kan een goede optie zijn voor kleinere keukens. Er zijn dus verschillende fases, en u moet kijken welke u nodig heeft voor uw situatie.

3 fase kookgroep aansluiten
Perilex stekker aansluiten

Perilex aansluiting laten maken voor de kookgroep

Een veelgebruikte aansluiting voor kookgroepen is de Perilex aansluiting. Deze aansluiting maakt gebruik van een speciale Perilex-stekker en -stopcontact om een veilige en stabiele verbinding te waarborgen. Het installeren van een Perilex aansluiting en Perilex stekker vereist professionele kennis en ervaring, omdat het correct aansluiten van de bedrading essentieel is voor veilig gebruik. Elektricien Louwmans kan deze nieuwe aansluiting voor u regelen en uw huidige aansluiting vervangen. Een fornuisgroep aansluiten voor uw elektrisch kooktoestel is dus een goed idee. Zo kunt u voortaan elektrisch koken.

Bij het aanleggen van een Perilex aansluiting wordt er een speciale kabel gebruikt die geschikt is voor het hoge vermogen dat een kookgroep nodig heeft. Deze kabel wordt verbonden met een Perilex-stopcontact in de keuken en met een geschikte aansluiting in de groepenkast. Het is belangrijk om de bedrading op de juiste manier aan te sluiten, waarbij we ervoor zorgen dat de draden op de juiste plekken worden verbonden en dat we de veiligheidsregels volgen om ervoor te zorgen dat alles veilig werkt. Zo heeft u een elektrische aansluiting waarop u kunt vertrouwen.

Een kookgroep wordt ook wel een fornuisgroep genoemd

In de volksmond wordt een kookgroep vaak aangeduid als een fornuisgroep. Dit komt doordat de kookgroep specifiek bedoeld is voor het aansluiten van elektrische kookapparatuur, zoals fornuizen en kookplaten. Het doel van een aparte groep voor deze apparaten is om ervoor te zorgen dat ze voldoende stroom krijgen en dat andere elektrische apparaten in uw woning niet worden overbelast wanneer u uw kookapparatuur gebruikt.

De term “fornuisgroep” is dus een informele benaming die veel mensen gebruiken om te verwijzen naar de aparte groep die specifiek is toegewezen aan de kookapparatuur in de keuken. Het is goed om te weten dat deze term niet technisch correct is, aangezien een kookgroep niet beperkt is tot alleen fornuizen, maar ook wordt gebruikt voor andere elektrische kookapparaten zoals kookplaten en ovens.

fornuisgroep aansluiten
keramische kookplaat of inductie kookplaat

Keramisch of inductie met een aparte kookgroep

Bij het kiezen van kookapparatuur voor uw keuken heeft u de keuze tussen een keramische kookplaat en een inductiekookplaat. Beide opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen, en u moet bepalen welke het beste past bij uw behoeften en voorkeuren.

Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glazen oppervlak bevinden. Het glazen oppervlak zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het gemakkelijk om de kookplaat schoon te houden. Keramische kookplaten zijn vaak betaalbaarder dan inductiekookplaten en zijn geschikt voor verschillende soorten kookgerei. Ze kunnen een goede keuze zijn als u op zoek bent naar een eenvoudige en betrouwbare kookplaat.

Aan de andere kant werkt een inductiekookplaat op een heel andere manier. Het maakt gebruik van elektromagnetische inductie om direct warmte te genereren in de pan. Het oppervlak van de inductiekookplaat zelf wordt niet heet, wat zorgt voor een veiligere kookervaring. Inductiekookplaten bieden snel opwarmen, nauwkeurige temperatuurregeling en energie-efficiëntie. Ze zijn ideaal voor mensen die graag snel en efficiënt willen koken.

Bij het gebruik van een keramische of inductiekookplaat is het belangrijk om rekening te houden met de elektrische vereisten en het vermogen dat nodig is. Beide typen kookplaten kunnen een hoger vermogen vereisen dan standaard stopcontacten kunnen leveren. Daarom is het essentieel om een aparte kookgroep aan te sluiten op uw meterkast om ervoor te zorgen dat uw kookplaat optimaal kan functioneren. Zo kunt u de elektriciteit beter in banen leiden.

Het is raadzaam om onze elektricien te raadplegen bij het kiezen en aansluiten van uw kookplaat en het installeren van een aparte kookgroep. Een elektricien kan de elektrische vereisten beoordelen, de juiste bedrading en apparatuur selecteren en ervoor zorgen dat alles veilig en conform de geldende voorschriften wordt geïnstalleerd. Dus, heeft u een fornuisgroep nodig? Wij komen met het juiste gereedschap bij u langs!

De kosten voor een aparte kookgroep

Als u overweegt om een aparte kookgroep te laten installeren, is het begrijpelijk dat u geïnteresseerd bent in de kosten die hiermee gepaard gaan. De totale kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de installatie, het type kookgroep dat u nodig heeft en de benodigde arbeidsuren om de installatie te voltooien. Daarnaast moet de elektricien een aardlekschakelaar installeren en draden trekken.

De goedkoopste optie is om simpelweg een extra groep te laten aanleggen zonder complicaties. Dit kan al gedaan worden voor een gemiddeld bedrag van €100. Voor elke extra groep komt er gemiddeld €60 – €70 bij. Als u meerdere groepen wilt laten plaatsen, inclusief een krachtgroep, moet u rekening houden met de capaciteit van elke groep. Elke groep kan maximaal 3500 watt aan energieverbruik verwerken, terwijl krachtgroepen worden gebruikt voor apparaten met een vermogen tussen 7,4kWatt en 11,4kWatt. Door dit te berekenen, kunt u bepalen hoeveel groepen en welk type groep u nodig heeft. 

Bent u momenteel op zoek naar een professional die u hierbij kan helpen? Neem dan contact op met onze elektricien. Wij kunnen ervoor zorgen dat de kookgroep correct wordt aangesloten en aan de veiligheidsnormen voldoet.  Met de juiste componenten, aansluitingen, fasedraden en onze kennis over de 3 fase groepenkast, zullen wij u voorzien van een professionele installatie.

kosten kookgroep aansluiten

Veelgestelde vragen over een kookgroep aansluiten.

Staat uw vraag er niet tussen? Onze medewerkers staan dag en nacht voor u klaar.

Bel 085-0190035

Kunt u zelf een extra kookgroep aansluiten?
Wij zullen ten alle tijden aanraden om een erkende installateur in te schakelen voor de veiligheid bij het aansluiten van een extra kookgroep. Daarbij kan het ook zo zijn dat een verzekering niet uit betaalt als er problemen optreden bij een niet professional geïnstalleerde installatie.
Moet een kookgroep achter een aardlek?

Volgens de huidige NEN1010 regelgeving moet een fornuisgroep altijd achter een aardlekbeveiliging geïnstalleerd worden. Dit is een verandering ten opzichte van de vorige NEN1010, waarbij het soms mogelijk was een fornuisgroep zonder aardlek aan te sluiten, mits het stopcontact niet voor algemeen gebruik bestemd was en vaak weggewerkt in een keukenkast.

Wat is het verschil tussen kookgroep en krachtstroom?

Als je een 3-fase aansluiting in huis hebt, kun je kiezen voor een krachtgroep als kookgroep. Een krachtgroep heeft altijd de voorkeur omdat je er zwaardere apparaten op kunt aansluiten. Een kookgroep bestaat uit 2 gekoppelde groepen met één gezamenlijke hendel. Bij een perilex stopcontact (5 openingen) in de keuken heb je krachtstroom: dat is een grote kookgroep van 4 gekoppelde groepen met 1 hendel, voor zowel 2- als 3-fase kookplaten.

Wat voor kookgroep heeft u nodig?

Welke kookgroep u nodig heeft, hangt af van het maximale vermogen van de elektrische kookplaat. Voor een 1 fase groepenkast gebruiken we een 2P+2N (2 polig + 2 Nul) fornuisgroep. Bij een 3 fase groepenkast zijn er twee opties:
– Een 2P+2N fornuisgroep
– Een krachtkookgroep
Met een krachtkookgroep kan zwaardere kookapparatuur aangesloten worden. Dus als u 3 fasen heeft, kies dan bij voorkeur voor een krachtkookgroep.

Welke fase aanlsuiting heb ik nodig voor perilex?

Perilex kan aangesloten worden op verschillende soorten aansluitingen, namelijk 1-, 2- en 3-fase aansluitingen. Welke aansluiting u in uw woning nodig heeft, hangt af van of u krachtstroom nodig heeft voor bijvoorbeeld een sauna of inductiekookplaat. Nieuwbouwwoningen hebben vaak standaard een 3-fase aansluiting omdat ze niet op het gasnet zijn aangesloten. Oudere woningen gebruiken meestal een 1-fase of 2-fase aansluiting. Als u wilt overschakelen naar een 3-fase aansluiting, kunt u dit het beste laten doen door een elektricien. Doe dit niet zelf, want dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

Heeft u een vraag over het aansluiten van een kookgroep?

Neem contact op met een installateur

Waarom kiezen voor Elektricien Louwmans

→ Onze monteur legt het uit!

Trustoo Elektricien Louwmans
Theo op Trustoo.nl

Prima elektricien!! Diverse werkzaamheden uit laten voeren. Nette offerte, komt de gemaakte afspraken na. Levert keurig en zeer net werk.

Johan op Trustoo.nl

Hele fijne services! Vriendelijk geholpen en goed meegedacht met de werkzaamheden. Volgende klus zeker weer naar Elektricien Louwmans

Nasek op Trustoo.nl

Ongelooflijke vakman, die enorm veel kennis heeft van elektra. Voor meerdere klussen ingehuurd en alles verliep vloeiend.

Megan op Trustoo.nl

Wat een super bedrijf. Zit je gedeeltelijk zonder stroom dus gebeld en er was binnen een half uur iemand ter plaatsen.

reviews

elektricien louwmansVincent
1 review

Geholpen met het aansluiten van inductie fornuis perilex. Konden zelfde dag nog terecht. Prijzen waren vooraf duidelijk. Goede service en vakmanschap.

elektricien louwmansMelissa
1 review

Wij zijn heel blij met het eindresultaat! Onze groepenkast is vervangen en ziet er heel strak uit. Prima werk verricht dit elektra bedrijf is zeker aan te raden.

elektricien louwmansStuart
141 review

De elektriciens zijn vriendelijk en betrouwbaar! Ze zijn heel aardig en legde alles netjes uit wat ze precies deden met de meterkast.

elektricien louwmansHans
1 review

Kabelbreuk in onze tuin was gelukkig snel en vakkundig opgelost. Hierdoor zaten wij niet dagen gedeeltelijk zonder stroom. Prima service.

Interessante kookgroep blogs

3 Fase groepenkast met kookgroep BLOG

3 Fase groepenkast met kookgroep

Als u op zoek bent naar een efficiënte en veilige manier om de elektrische stroom in uw huis te…

elektricien louwmans Verder lezen

3 Fase kookgroep aansluiten<br />

3 Fase kookgroep aansluiten

Er zijn tegenwoordig steeds meer Nederlanders die ervoor kiezen om elektrisch te gaan koken…

elektricien louwmans Verder lezen

Groepenkast uitbreiden, wanneer is dit nodig_ BLOG

Groepenkast uitbreiden, wanneer is dit nodig?

De groepenkast is het hart van uw elektrische installatie en zorgt voor een veilige…

elektricien louwmans Verder lezen

Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan

U ontvangt direct de beste offerte.

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  elektricien louwmans
  elektricien louwmans

  Herman helpt u verder

  Wij zijn 24/7 bereikbaar
  Gecertificeerde specialisten
  Inclusief goede garanties
  Alle elektra werkzaamheden
  Ruim 20 jaar ervaring
  Altijd een prijsindicatie vooraf
  Call Now Button