ClickCease

Kookgroep aansluiten

Een kookgroep laten aansluiten? Onze elektriciens zorgen ervoor dat de kookgroep snel en veilig wordt aangesloten!

elektricien louwmans Veilige installatie

elektricien louwmans Kookgroep plaatsen

elektricien louwmans Perilex aansluiting

elektricien louwmans Aansluiten van inductiekookplaat

elektricien louwmans
elektricien louwmans

Een extra kookgroep laten aansluiten?

Elektricien Louwmans kan u helpen bij het aansluiten van een aparte kookgroep voor uw inductie kookplaat of elektrische kookplaat. Door onze expertise en ervaring kunnen wij ervoor zorgen dat uw kookapparatuur optimaal functioneert en dat de elektrische installatie in uw huis veilig en stabiel blijft. Of u nu al elektrisch kookt of van plan bent om over te stappen, het is zeker de moeite waard om te investeren in een aparte kookgroep. 

elektricien louwmans
Stoppenkast vervangen voor een nieuwe groepenkast

Waarom een kookgroep aansluiten?

Het aansluiten van een kookgroep biedt tal van voordelen die uw kookervaring aanzienlijk kunnen verbeteren. Ten eerste zorgt een aparte kookgroep ervoor dat uw kookapparatuur optimaal kan presteren. Wanneer u een elektrisch fornuis, een inductiekookplaat of een elektrische oven gebruikt, hebben deze apparaten vaak een hoog vermogen nodig om efficiënt te werken. De meeste kookplaten verbruiken namelijk veel energie, en u moet het benodigde vermogen kunnen leveren. Door een aparte groep toe te wijzen aan uw kookapparatuur, kunt u er zeker van zijn dat uw elektrische kookplaat voldoende stroom krijgt en niet beperkt worden door andere elektrische apparaten in uw huis.

Daarnaast draagt een kookgroep bij aan een veiligere werking van uw elektrische installatie. Wanneer u uw kookapparatuur aansluit op een aparte groep, voorkomt u overbelasting van het elektrische systeem. Op deze manier kunt u het risico op oververhitting van bedrading en het doorslaan van zekeringen verminderen. Een aparte kookgroep zorgt ervoor dat uw elektrische installatie stabiel blijft, zelfs wanneer u krachtige kookapparatuur gebruikt. U hoeft hiervoor niet altijd een nieuwe groepenkast voor aan te schaffen, maar u moet wel een elektricien inschakelen om verkeerd aansluiten te voorkomen.

3-fase kookgroep aansluiten of een 2-fase kookgroep aansluiten in de meterkast

Bij het aansluiten van een kookgroep heeft u de keuze tussen een 3-fase of een 2-fase aansluiting, afhankelijk van het type elektrisch systeem dat u heeft en de vereisten van uw kookapparatuur.

Om elektrisch te kunnen koken (inductie of keramisch, maximaal 7,3 kW), heeft u een kookgroep nodig. Deze groep bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten die als één geheel worden aangesloten op de aardlekschakelaar. Hierdoor wordt het vermogen van uw fornuis verdeeld over twee elektrische delen. De aansluiting van uw kooktoestel op de groepenkast wordt geregeld via het Perilex systeem. Een kookgroep is specifiek ontworpen als een 3-fase automaat om kooktoestellen met een hoog vermogen aan te sluiten.

Een 3-fase aansluiting met Perilex stekker wordt gebruikt wanneer u krachtigere kookapparatuur wilt gebruiken, zoals inductiekookplaten met meerdere zones of professionele fornuizen. Een 3-fase aansluiting verdeelt de elektrische belasting gelijkmatig over drie fasen, wat resulteert in een stabiele stroomtoevoer naar uw kookapparatuur. Deze aansluiting vereist echter een speciale aansluiting in uw meterkast en mogelijk aanpassingen aan de elektrische bedrading. Ook hiervoor moet u een elektricien inschakelen.

Als uw kookapparatuur minder vermogen vereist of als uw elektrische systeem geen 3-fase aansluiting ondersteunt, kunt u kiezen voor een 2-fase aansluiting. Een 2-fase aansluiting verdeelt de elektrische belasting over twee fasen, wat nog steeds voldoende vermogen biedt voor de meeste huishoudelijke kookapparatuur. Dit type aansluiting kan een goede optie zijn voor kleinere keukens. Er zijn dus verschillende fases, en u moet kijken welke u nodig heeft voor uw situatie.

nadelen Inductie kookplaat 1 fase
Perilex stekker aansluiten

Perilex aansluiting laten maken voor de kookgroep

Een veelgebruikte aansluiting voor kookgroepen is de Perilex aansluiting. Deze aansluiting maakt gebruik van een speciale Perilex-stekker en -stopcontact om een veilige en stabiele verbinding te waarborgen. Het installeren van een Perilex aansluiting en Perilex stekker vereist professionele kennis en ervaring, omdat het correct aansluiten van de bedrading essentieel is voor veilig gebruik. Elektricien Louwmans kan deze nieuwe aansluiting voor u regelen en uw huidige aansluiting vervangen. Een fornuisgroep aansluiten voor uw elektrisch kooktoestel is dus een goed idee. Zo kunt u voortaan elektrisch koken.

Bij het aanleggen van een Perilex aansluiting wordt er een speciale kabel gebruikt die geschikt is voor het hoge vermogen dat een kookgroep nodig heeft. Deze kabel wordt verbonden met een Perilex-stopcontact in de keuken en met een geschikte aansluiting in de groepenkast. Het is belangrijk om de bedrading op de juiste manier aan te sluiten, waarbij we ervoor zorgen dat de draden op de juiste plekken worden verbonden en dat we de veiligheidsregels volgen om ervoor te zorgen dat alles veilig werkt. Zo heeft u een elektrische aansluiting waarop u kunt vertrouwen.

Een kookgroep wordt ook wel een fornuisgroep genoemd

In de volksmond wordt een kookgroep vaak aangeduid als een fornuisgroep. Dit komt doordat de kookgroep specifiek bedoeld is voor het aansluiten van elektrische kookapparatuur, zoals fornuizen en kookplaten. Het doel van een aparte groep voor deze apparaten is om ervoor te zorgen dat ze voldoende stroom krijgen en dat andere elektrische apparaten in uw woning niet worden overbelast wanneer u uw kookapparatuur gebruikt.

De term “fornuisgroep” is dus een informele benaming die veel mensen gebruiken om te verwijzen naar de aparte groep die specifiek is toegewezen aan de kookapparatuur in de keuken. Het is goed om te weten dat deze term niet technisch correct is, aangezien een kookgroep niet beperkt is tot alleen fornuizen, maar ook wordt gebruikt voor andere elektrische kookapparaten zoals kookplaten en ovens.

Groepenkast samenstellen
Elektrisch koken voordelen

Keramisch of inductie met een aparte kookgroep

Bij het kiezen van kookapparatuur voor uw keuken heeft u de keuze tussen een keramische kookplaat en een inductiekookplaat. Beide opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen, en u moet bepalen welke het beste past bij uw behoeften en voorkeuren.

Een keramische kookplaat maakt gebruik van elektrische verwarmingselementen die zich onder een glazen oppervlak bevinden. Het glazen oppervlak zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en maakt het gemakkelijk om de kookplaat schoon te houden. Keramische kookplaten zijn vaak betaalbaarder dan inductiekookplaten en zijn geschikt voor verschillende soorten kookgerei. Ze kunnen een goede keuze zijn als u op zoek bent naar een eenvoudige en betrouwbare kookplaat.

Aan de andere kant werkt een inductiekookplaat op een heel andere manier. Het maakt gebruik van elektromagnetische inductie om direct warmte te genereren in de pan. Het oppervlak van de inductiekookplaat zelf wordt niet heet, wat zorgt voor een veiligere kookervaring. Inductiekookplaten bieden snel opwarmen, nauwkeurige temperatuurregeling en energie-efficiëntie. Ze zijn ideaal voor mensen die graag snel en efficiënt willen koken.

Bij het gebruik van een keramische of inductiekookplaat is het belangrijk om rekening te houden met de elektrische vereisten en het vermogen dat nodig is. Beide typen kookplaten kunnen een hoger vermogen vereisen dan standaard stopcontacten kunnen leveren. Daarom is het essentieel om een aparte kookgroep aan te sluiten op uw meterkast om ervoor te zorgen dat uw kookplaat optimaal kan functioneren. Zo kunt u de elektriciteit beter in banen leiden.

Het is raadzaam om onze elektricien te raadplegen bij het kiezen en aansluiten van uw kookplaat en het installeren van een aparte kookgroep. Een elektricien kan de elektrische vereisten beoordelen, de juiste bedrading en apparatuur selecteren en ervoor zorgen dat alles veilig en conform de geldende voorschriften wordt geïnstalleerd. Dus, heeft u een fornuisgroep nodig? Wij komen met het juiste gereedschap bij u langs!

De kosten voor een aparte kookgroep

Als u overweegt om een aparte kookgroep te laten installeren, is het begrijpelijk dat u geïnteresseerd bent in de kosten die hiermee gepaard gaan. De totale kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de installatie, het type kookgroep dat u nodig heeft en de benodigde arbeidsuren om de installatie te voltooien. Daarnaast moet de elektricien een aardlekschakelaar installeren en draden trekken.

De goedkoopste optie is om simpelweg een extra groep te laten aanleggen zonder complicaties. Dit kan al gedaan worden voor een gemiddeld bedrag van €100. Voor elke extra groep komt er gemiddeld €60 – €70 bij. Als u meerdere groepen wilt laten plaatsen, inclusief een krachtgroep, moet u rekening houden met de capaciteit van elke groep. Elke groep kan maximaal 3500 watt aan energieverbruik verwerken, terwijl krachtgroepen worden gebruikt voor apparaten met een vermogen tussen 7,4kWatt en 11,4kWatt. Door dit te berekenen, kunt u bepalen hoeveel groepen en welk type groep u nodig heeft. 

Bent u momenteel op zoek naar een professional die u hierbij kan helpen? Neem dan contact op met onze elektricien. Wij kunnen ervoor zorgen dat de kookgroep correct wordt aangesloten en aan de veiligheidsnormen voldoet.  Met de juiste componenten, aansluitingen, fasedraden en onze kennis over de 3 fase groepenkast, zullen wij u voorzien van een professionele installatie.

1 fase of 3 fase

Heeft u een vraag over het aansluiten van een kookgroep?

Neem contact op met een installateur

Theo op Trustoo.nl

Prima elektricien!! Diverse werkzaamheden uit laten voeren. Nette offerte, komt de gemaakte afspraken na. Levert keurig en zeer net werk.

Johan op Trustoo.nl

Hele fijne services! Vriendelijk geholpen en goed meegedacht met de werkzaamheden. Volgende klus zeker weer naar Elektricien Louwmans

Nasek op Trustoo.nl

Ongelooflijke vakman, die enorm veel kennis heeft van elektra. Voor meerdere klussen ingehuurd en alles verliep vloeiend.

Megan op Trustoo.nl

Wat een super bedrijf. Zit je gedeeltelijk zonder stroom dus gebeld en er was binnen een half uur iemand ter plaatsen.

reviews

elektricien louwmansVincent
1 review

Geholpen met het aansluiten van inductie fornuis perilex. Konden zelfde dag nog terecht. Prijzen waren vooraf duidelijk. Goede service en vakmanschap.

elektricien louwmansMelissa
1 review

Wij zijn heel blij met het eindresultaat! Onze groepenkast is vervangen en ziet er heel strak uit. Prima werk verricht dit elektra bedrijf is zeker aan te raden.

elektricien louwmansStuart
141 review

De elektriciens zijn vriendelijk en betrouwbaar! Ze zijn heel aardig en legde alles netjes uit wat ze precies deden met de meterkast.

elektricien louwmansHans
1 review

Kabelbreuk in onze tuin was gelukkig snel en vakkundig opgelost. Hierdoor zaten wij niet dagen gedeeltelijk zonder stroom. Prima service.

Interessante kookgroep blogs

3 Fase groepenkast met kookgroep BLOG

3 Fase groepenkast met kookgroep

Als u op zoek bent naar een efficiënte en veilige manier om de elektrische stroom in uw huis te…

elektricien louwmans Verder lezen

3 Fase kookgroep aansluiten<br />

3 Fase kookgroep aansluiten

Er zijn tegenwoordig steeds meer Nederlanders die ervoor kiezen om elektrisch te gaan koken…

elektricien louwmans Verder lezen

Groepenkast uitbreiden, wanneer is dit nodig_ BLOG

Groepenkast uitbreiden, wanneer is dit nodig?

De groepenkast is het hart van uw elektrische installatie en zorgt voor een veilige…

elektricien louwmans Verder lezen

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over een extra kookgroep

Kookgroep aansluiten
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Max. bestandsgrootte: 4 GB.
Call Now Button