ClickCease

Lichtschakelaar aansluiten, zo doe je dat

In elk huis zijn lichtschakelaars een alledaags onderdeel van ons dagelijks leven. Ze geven ons de mogelijkheid om de verlichting in een ruimte in en uit te schakelen, en zijn daarom essentieel voor ons comfort. Een lichtschakelaar aansluiten kan echter lastig zijn als u niet weet welke draden u moet gebruiken en waar u ze moet aansluiten. In dit artikel beschrijven hoe u een enkelpolige schakelaar en dubbelpolige schakelaars moet aansluiten. We leggen uit welke draden u nodig heeft, welke aansluitingen u moet gebruiken en we geven enkele handige tips voor het aansluiten van nieuwe lichtschakelaars. Lees verder voor meer informatie.

Louwmans inschakelen

Enkelpolige schakelaar aansluiten

Als eerste bespreken we het aansluiten van een enkelpolige schakelaar, ofwel een enkelvoudige schakelaar. Een enkelpolige schakelaar is de meest voorkomende schakelaar die wordt gebruikt om lichten aan en uit te zetten in huizen. Voordat u begint met de aansluiting van de enkelpolige schakelaar, moet u de stroom uitschakelen in de betreffende kamer. Dit doet u door de stroomonderbreker in de meterkast uit te schakelen.

Als u de stroom heeft uitgeschakeld, kunt u beginnen met het aansluiten van de schakelaar. Een enkelpolige schakelaar heeft meestal twee aansluitingen: één voor de zwarte draden (de stroomtoevoer) en één voor de bruine draad (naar de lamp). Het aansluiten van een enkelpolige schakelaar is vrij eenvoudig. U sluit de zwarte draden aan op de aansluiting gemarkeerd met “L” (voor Live) en de bruine fasedraad op de aansluiting gemarkeerd met “1” (voor Switch). Zorg ervoor dat u de draden stevig vastzet, zodat ze niet loskomen wanneer u de schakelaar gebruikt.

Zwarte draad en bruine draad

De zwarte draad wordt vaak aangeduid als de stroomtoevoer en wordt gebruikt om stroom vanuit de meterkast naar de nieuwe schakelaar te brengen. De bruine draad, ook wel de schakeldraad genoemd, wordt gebruikt om de stroom van de schakelaar naar de lamp te brengen. In Nederland zijn de kleuren van de draden vastgelegd in de NEN 1010-norm.

Nieuwe lichtschakelaar

Als u een nieuwe lichtschakelaar gaat aansluiten, is het belangrijk om te weten welke soort lichtschakelaar u nodig heeft. Er zijn verschillende soorten schakelaars beschikbaar, zoals enkelpolige en dubbelpolige schakelaars, maar er zijn ook dimmers en bewegingssensoren beschikbaar. Kies een lichtschakelaar die past bij uw behoeften.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

Een dubbelpolige schakelaar wordt gebruikt wanneer u twee circuits wilt bedienen met één schakelaar. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als u een ventilator en een lamp in dezelfde ruimte wilt bedienen. Het aansluiten van deze schakelaar is iets ingewikkelder dan het aansluiten van een enkelpolige schakelaar.

Ook hier moet u de stroom uitschakelen in de betreffende kamer voordat u begint met de schakelaar aansluiten. Een dubbelpolige schakelaar heeft vier aansluitingen: twee voor de stroomtoevoer en twee voor de apparaten die u wilt bedienen. In tegenstelling tot een enkelpolige schakelaar heeft een dubbelpolige geen vaste aansluitingen voor de draden. De draden worden vastgezet met schroeven, dus u moet weten welke draden u moet aansluiten.

Om een ​​tweepolige schakelaar aan te sluiten, sluit u eerst de zwarte draad van de stroomtoevoer aan op een van de aansluitingen. Vervolgens sluit u de zwarte draad die naar het eerste apparaat gaat (zoals de ventilator) aan op de andere aansuiting voor de stroomtoevoer. De zwarte draad die naar het tweede apparaat gaat (zoals de lamp) sluit u aan op de andere aansluiting van de schakelaar. Tot slot sluit u de bruine draden van de twee apparaten aan op de bruine draad van de stroomtoevoer.

Dubbelpolige schakelaar

Elektriciteit aanleggen: waar moet u op letten?

Het aansluiten van een lichtschakelaar is slechts één aspect van het aanleggen van elektriciteit in uw huis. Als u van plan bent om zelf elektriciteit aan te leggen, zijn er enkele dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat u veilig blijft. Ten eerste moet u altijd de stroom uitschakelen voordat u begint met het aanleggen van elektriciteit. Dit voorkomt dat u een elektrische schok krijgt en zorgt ervoor dat u veilig kunt werken.

Daarnaast moet u de juiste materialen en gereedschappen gebruiken bij het aanleggen van elektriciteit. Gebruik altijd kwalitatief hoogwaardige draden en zorg ervoor dat ze de juiste dikte hebben voor het apparaat dat u wilt aansluiten. Gebruik ook de juiste gereedschappen om de draden vast te zetten, zoals een tang of een striptang.

Tot slot is het raadzaam om een ​​elektricien in te schakelen als u niet zeker weet wat u doet. Elektriciteit is immers gevaarlijk en kan ernstige schade aanrichten als het niet op de juiste manier wordt aangelegd. Een elektricien kan u helpen bij het aanleggen van elektriciteit en ervoor zorgen dat u veilig blijft tijdens het proces.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw lichtschakelaar

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button