ClickCease

Stopcontact doorlussen naar schakelaar

Hoe kun je een stopcontact doorlussen

Bent u op zoek naar een manier om een stopcontact door te lussen naar een lichtschakelaar? Dan bent u hier aan het juiste adres! Het doorlussen van een stopcontact naar een schakelaar kan namelijk handig zijn wanneer u bijvoorbeeld een lamp wilt bedienen met een schakelaar, maar er geen schakelaar op die plek aanwezig is. Wij hebben een stappenplan over hoe u dit kunt doen. Daarnaast leggen we u meer uit over de zwarte schakeldraad, bruine draad en blauwe nuldraad. Lees verder!

Louwmans inschakelen

Benodigdheden

U moet altijd de juiste benodigdheden materialen bij de hand hebben. U heeft een schroevendraaier, tang, kniptang, striptang, kabelschoentjes, kabelbinders, een schakelaar en een kabel van twee aders nodig om het stopcontact door te lussen naar de lichtschakelaar. Schakel altijd de stroom uit voordat u begint met deze klus en zorg ervoor dat u de juiste materialen gebruikt.

Wat heb je nodig?

Striptang
Kabelbinders
Kabelschoentjes
Schakelaar
Schroevendraaier

Stap 1 – Schakel de stroom uit

De eerste stap bij het doorlussen van een stopcontact naar een lichtschakelaar is het uitschakelen van de stroom. Ga naar de meterkast en schakel de juiste groep uit. Controleer altijd even met een spanningszoeker of de stroom daadwerkelijk uitgeschakeld is. Dit is een klein apparaatje dat u kunt gebruiken om te controleren of er nog spanning op de draden staat. Als de spanningszoeker geen spanning detecteert, weet u zeker dat de stroom is uitgeschakeld en kunt u veilig beginnen met de volgende stap; de afdekplaten van stopcontacten verwijderen.

Stap 2 – Verwijder de afdekplaat van het stopcontact

Nu u zeker weet dat de stroom is uitgeschakeld, kunt u beginnen met het verwijderen van de afdekplaat van het stopcontact. Gebruik hiervoor een schroevendraaier om de schroefjes los te draaien die de afdekplaat op zijn plek houden. Als de schroeven los zijn, kunt u de afdekplaat voorzichtig van het stopcontact afhalen. Leg de afdekplaat op een veilige plek, zodat u hem straks weer kunt terugplaatsen.

Stap 3 – Maak de draden los

Vervolgens kunt u beginnen met het losmaken van de draden die aan het stopcontact zijn aangesloten. Gebruik hiervoor een tang om de schroefjes los te draaien waarmee de draden vastzitten. Zorg ervoor dat u de draden niet beschadigt en dat u weet welke draad waarop aangesloten zit. Dit is van belang voor de juiste aansluiting van de draden op de schakelaar en het stopcontact. Nu gaan we kijken naar de zwarte schakeldraad, bruine fasedraad en de blauwe nuldraad.

Stap 4 – Sluit de zwarte draad, bruine draad en blauwe draad aan

Bij het doorlussen van het stopcontact naar de schakelaar moet u de draden op de juiste manier aansluiten. De meeste elektrische bedrading heeft drie kleuren: blauwe draad, zwarte draad en bruine draad. De blauwe draad is de nuldraad en wordt meestal aangesloten op het linker contact van het stopcontact. De zwarte draad is de schakeldraad en wordt aangesloten op het rechter contact van de schakelaar. De bruine draad is de fasedraad en wordt aangesloten op het rechter contact van het stopcontact. U moet deze draden correct aansluiten om ervoor te zorgen dat de elektriciteit veilig wordt geleid en dat het stopcontact en de schakelaar correct functioneren. Meestal zitten er twee schroeven op de schakelaar, een voor de bruine fasedraad en een voor de blauwe draad. Zet de draden goed vast onder de schroeven, zodat ze niet loskomen als u de schakelaars bedient. Draai de schroeven stevig aan, maar let erop dat u de draden niet beschadigt. Op deze manier zorgt u voor een veilige en goede aansluiting van de draden op de schakelaar.

Stap 5 – Verbind de schakelaar met het stopcontact

Nu de draden zijn aangesloten op de schakelaar, is het tijd om de stopcontact met schakelaar te verbinden. Dit doet u door een kabel van de schakelaar naar het stopcontact te trekken. Gebruik hiervoor een kabel van twee aders, waarbij u de uiteinden van de kabel stript en voorziet van kabelschoentjes. Sluit de kabelschoentjes aan op de schroeven van het stopcontact en draai de schroeven stevig vast. Gebruik kabelbinders om de kabel netjes weg te werken en te voorkomen dat deze los komt te hangen. Zo zorgt u voor een veilige en nette aansluiting van de schakelaar op het stopcontact.

Stopcontact doorlussen naar schakelaar BLOG

Stap 6 – Controleer of alles werkt

Tot slaat gaat u controleren of alles goed werkt. Schakel de stroom weer in en test de lichtschakelaar door deze aan en uit te zetten. Als alles goed is aangesloten, zou de lamp nu aan en uit moeten gaan wanneer u de schakelaar bedient. Controleer ook of er geen kortsluiting ontstaat en of de draden niet warm worden. Als alles goed werkt, kunt u de afdekplaat van het stopcontact weer terugplaatsen en bent u klaar! Met dit stappenplan heeft u op een veilige en efficiënte manier een stopcontact door kunnen lussen naar een schakelaar.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw stopcontact

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button