ClickCease

Waarvoor dient een fornuisgroep

Bent u op zoek naar een nieuw fornuis voor in uw keuken? Als u elektrisch wilt gaan koken, dan moet u niet alleen letten op het design en de functionaliteit, maar ook op de elektrische installatie van uw keuken. Een onderdeel dat daarbij niet vergeten mag worden, is de ABB fornuisgroep. Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, maar het is een cruciaal onderdeel van de elektrische installatie die zorgt voor een veilige en betrouwbare stroomtoevoer naar uw elektrisch kooktoestel. In dit artikel gaan we dieper in op de functie van een fornuisgroep, waarom u er een moet hebben en hoe u deze op de juiste manier kunt installeren. Lees verder!

Wat is een ABB fornuisgroep?

Een ABB fornuisgroep is een groep in de elektrische installatie van uw keuken die speciaal ontworpen is voor het fornuis. Deze groep zorgt ervoor dat het fornuis op een veilige en stabiele manier van stroom wordt voorzien. Een fornuisgroep bestaat uit aardlekschakelaar en een installatieautomaat. Maar waarvoor dient een fornuisgroep?

Voorkomt overbelasting van het elektriciteitsnetwerk

Een fornuis is een van de meest energie-intensieve apparaten in de keuken. Als het op dezelfde groep zit als andere apparaten in de keuken, kan dit leiden tot overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. Wanneer er te veel stroom door een elektrische kabel gaat, kan dit leiden tot kortsluiting, brand en andere gevaarlijke situaties. Een fornuisgroep zorgt ervoor dat het fornuis op een aparte groep wordt aangesloten, zodat overbelasting wordt voorkomen.

De voordelen van een fornuisgroep

Minder kans op storingen
Koken op inductie
Goede investering
All in montage
Geen kortsluiting meer
Duurzaam

Beveiligt tegen kortsluiting

Kortsluiting kan zich voordoen wanneer de elektrische stroom niet door de normale weg van een circuit stroomt, maar een kortere weg neemt door een ander circuit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er water op het fornuis spettert of als er een lekkende pan op het fornuis staat. Een fornuisgroep zorgt ervoor dat bij kortsluiting alleen de stroom naar het fornuis wordt afgesloten. Hierdoor worden andere apparaten in de keuken niet beïnvloed.

Voldoet aan veiligheidsvoorschriften

In Nederland is het verplicht om het fornuis op een aparte groep aan te sluiten. Dit is vastgelegd in de NEN 1010-norm, die voorschriften bevat voor veilige elektrische installaties in gebouwen. Het voldoen aan deze veiligheidsvoorschriften is niet alleen van belang voor de veiligheid van de bewoners, maar kan ook invloed hebben op eventuele verzekeringsclaims bij schade.

Waarom is een fornuisgroep zo belangrijk?

Een fornuisgroep is van groot belang voor de veiligheid van uw keuken. Zoals eerder vermeld, kan overbelasting of kortsluiting zonder fornuisgroep leiden tot ernstige schade en gevaarlijke situaties. Bovendien kan het niet hebben van een fornuisgroep ervoor zorgen dat uw verzekering niet uitkeert bij schade, omdat er sprake is van nalatigheid bij het installeren van uw keuken. Een fornuisgroep is ook essentieel om te voldoen aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften.

In Nederland is het namelijk verplicht om het fornuis op een aparte groep aan te sluiten. Dit geldt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. U moet daarom bij de aanschaf van een nieuw fornuis of bij een verbouwing van uw keuken zorgen voor een correct geïnstalleerde fornuisgroep, zodat u verzekerd bent van een veilige en betrouwbare stroomtoevoer naar uw fornuis.

fornuisgroep

Hoe installeert u een fornuisgroep op de fase groepenkast?

Nu resteert de vraag; goe kunt u een fornuisgroep aansluiten? Het aansluiten van een 1 fase fornuisgroep op de fase groepenkast vereist de nodige kennis en ervaring met fase componenten. Het is dan ook aan te raden om dit over te laten aan een professionele elektricien die vertrouwd is met de fase aansluiting. Toch is het nuttig om te weten waar u op moet letten bij het aansluiten van een fase fornuisgroep op de fase groepenkast. Allereerst moet u ervoor zorgen dat de juiste kabels worden gebruikt, bijvoorbeeld een kabel van 2,5 mm². Deze kabel moet worden aangesloten op de twee installatieautomaten en de aardlekschakelaar om een veilige aansluiting te garanderen.

Controleer ook of er voldoende vermogen beschikbaar is in de fase groepenkast om het fornuis van stroom te voorzien. Als u niet zeker weet welke groepen in de ABB groepenkast u kunt gebruiken voor de fase fornuisgroep, raadpleeg dan een professional. Zij kunnen de fase fornuisgroep op de juiste manier aansluiten op de fase groepenkast, zodat u veilig en betrouwbaar kunt koken zonder dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Overweeg ook om waterdichte groepenkasten te installeren voor extra veiligheid.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw fornuisgroep

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button