ClickCease

Wat kost een 3 fase aansluiting

Eeen 3 fase aansluiting en de kosten

Als u een eigen huis heeft en van plan bent om te verbouwen, een nieuwe keuken te installeren of een elektrisch voertuig te kopen, kan het zijn dat u meer stroom nodig heeft dan wat een standaard enkelfase aansluiting biedt. U gaat namelijk meer elektriciteit verbruiken, en daar heeft u een nieuwe aansluiting voor nodig. In dat geval kan een 3 fase aansluiting uitkomst bieden. Maar wat kost zo’n aansluiting eigenlijk?

Wat is een 3 fase aansluiting?

Laten we eerst eens kijken naar wat een 3 fase aansluiting precies is. In Nederland hebben de meeste huizen een enkelfase aansluiting, wat betekent dat ze worden aangesloten op een enkele stroomkabel. Een 3 fase aansluiting maakt gebruik van drie aparte stroomkabels, waardoor er meer elektriciteit kan worden geleverd. Zo kunt u uw aansluiting verzwaren.

Dit kan vooral handig zijn als u veel elektrische apparaten heeft die tegelijkertijd gebruikt worden, zoals een elektrische kookplaat, elektrische warmtepomp, vaatwasser, elektrische auto, huishoudelijke apparatuur en andere gewenste apparatuur. U heeft meer krachtstroom nodig en een groter vermogen voor zware machines.

Voordelen van een 3 fase aansluiting

Alles geregeld, van A tot Z
Meer groepen mogelijk
Het is veiliger
Minder kans op storingen
Zonnepanelen en laadpalen
Grootverbruikers

Hoeveel kost een 3 fase aansluiting?

De kosten van een 3 fase aansluiting hangen af van verschillende factoren, zoals de afstand tussen uw huis en de dichtstbijzijnde transformator, de capaciteit van de transformator en de prijzen van uw energieleverancier. Over het algemeen kunt u rekenen op een prijs van tussen de €1500 en €3000 voor de aansluiting zelf, maar de leverancier adviseert over deze specialistische klus. Naast de kosten voor het aanleggen hiervan, moet u ook rekening houden met eventuele kosten voor het aanpassen van uw meterkast en het installeren van een 3 fase groepenkast. Dit kan nog eens €500 tot €1000 kosten, afhankelijk van de huidige staat van uw meterkast en het type groepenkast dat u nodig heeft. Het is ook belangrijk om te onthouden dat uw energierekening waarschijnlijk hoger zal zijn met deze grotere aansluitingen. Hoewel u meer elektriciteit kunt gebruiken, betaalt u ook meer voor de grotere aansluitingen en het verbruik. U moet dus goed nadenken over de vraag of een 3 fase aansluiting echt nodig is en of de hogere kosten opwegen tegen de voordelen. Heeft u een aansluiting nodig? Dan kant u krachtstroom aansluiten. Laat u wel goed adviseren door een ervaren elektricien.

Hoe vraagt u een 3 fase aansluiting aan?

Als u heeft besloten dat een 3 fase aansluiting nodig is, moet u deze aanvragen bij uw netbeheerder. Dit is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het leveren van elektriciteit in uw regio. U kunt de aanvraag online indienen via de website van uw netbeheerder, of telefonisch contact opnemen met de klantenservice. Bij het aanvragen van een 3 fase aansluiting moet u rekening houden met een aantal zaken, zoals de locatie van uw huis, de capaciteit van de transformator en de gewenste aansluitwaarde. Uw netbeheerder zal u daarnaast informeren over de kosten van de aansluiting en de eventuele aanpassingen die nodig zijn aan uw meterkast en groepenkast. U moet de aanvraag ruim van tevoren indienen, omdat het proces enige tijd kan duren. Het kan namelijk enkele weken tot maanden duren voordat de aansluiting is gerealiseerd. Zorg er dus voor dat u dit op tijd regelt, zodat u niet zonder stroom komt te zitten tijdens de verbouwing of installatie van uw nieuwe apparatuur. Zo kunt u ondertussen gewoon stroom gebruiken.

Kosten van de 3 Fase aansluitingen

Een nieuwe aansluiting; de overwegingen

Voordat u besluit om een 3 fase aansluiting te laten installeren, zijn er een aantal overwegingen om rekening mee te houden. Ten eerste moet u bepalen of u daadwerkelijk meer stroom nodig heeft dan wat een enkelfase aansluiting biedt. Dit hangt af van het aantal en type apparaten dat u gebruikt en hoe vaak u deze tegelijkertijd gebruikt. Denk aan elektrische kookapparatuur, een elektrische auto en andere. Ten tweede moet u rekening houden met de kosten van de aansluiting en de eventuele aanpassingen aan uw meterkast en groepenkast. Dit kan een flinke investering zijn en het is verstandig om te bepalen of de hogere kosten opwegen tegen de voordelen van de 3 fase aansluiting. Ten derde moet u rekening houden met de hogere energierekening die gepaard gaat met een 3 fase aansluiting. Hoewel u meer elektriciteit kunt gebruiken, betaalt u ook meer voor de aansluiting en het verbruik. Het is dus van belang om goed na te denken over de vraag of een 3 fase aansluiting echt nodig is en of de hogere kosten opwegen tegen de voordelen. Heeft u een klein huishouden? Hoeveel stroom heeft u nodig? Wat worden de maandelijkse kosten? Laat u adviseren!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw 3 fase aansluiting

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button