ClickCease

Wisselschakelaar aansluiten, dit is hoe het werkt

Een wisselschakelaar is een schakelaar waarmee u één lichtpunt vanuit twee verschillende schakelaars kunt bedienen. Dit is bijvoorbeeld handig als u een lichtpunt vanuit zowel de gang als de slaapkamer wilt bedienen. Een wisselschakelaar heeft drie aansluitklemmen: één voor de bruine fasedraad, één voor de zwarte schakeldraad en één voor de blauwe nuldraad. Een wisselschakelaar aansluiten is relatief eenvoudig, maar hoe doet u dat?

Stappenplan: wisselschakelaar enkelpolig aansluiten

Schakel de stroom uit en controleer of er geen spanning meer op de draden staat met een spanningstester. Maak daarna de schakelaar open en bevestig de draden op de juiste aansluitklemmen. De bruine fasedraad gaat op de klem met de letter L, de twee zwarte draden op de klem met de pijl en de blauwe nuldraad op de klem met de letter N. Is de wisselschakelaar gemonteerd? Dan kunt u de schakelaar weer dichtmaken en de stroom weer inschakelen om te testen of alles werkt

Wat heb ik nodig voor een wisselschakeling?

Gaat u een wisselschakeling aansluiten, dan heeft u een aantal materialen en gereedschappen nodig. Denk hierbij aan de wisselschakelaars zelf, inbouwdozen, draden (bruine draden, zwarte draden en de vertrekkende blauwe draden), een spanningstester, een kniptang en een schroevendraaier. Het is belangrijk om de juiste materialen te kiezen. U kunt een enkelpolige schakelaar gebruiken voor een enkelpolige aansluiting.

Benodigdheden voor een wisselschakelaar

Het juiste gereedschap
Inbouwdozen
De aansluiting zelf
Spanningstester

Enkele schakelaar vervangen

Als u een enkele schakelaar wilt vervangen door een wisselschakelaar, begint u met het uitschakelen van de stroom en controleert u of er geen spanning meer op de draden staat met een spanningstester. Vervolgens kunt u de oude schakelaar verwijderen, de nieuwe wisselschakelaar plaatsen en de draden op de juiste aansluitklemmen bevestigen. Let hierbij op de kleurcodes van de draden.

Wisselschakeling met twee wisselschakelaars en inbouwdozen

Als u een wisselschakeling wilt aansluiten met twee wisselschakelaars en twee inbouwdozen, begint u met de aansluiting van de draden op de juiste aansluitklemmen van de wisselschakelaars. Vervolgens maakt u verbindingen tussen de schakelaars en de lamp, waarbij u de schakeldraden op de middelste klemmen van de schakelaars aansluit en de fasedraad en de nuldraad rechtstreeks op de lamp aansluit.

Welke kleur draden voor een wisselschakeling?

Bij het aansluiten van de wisselschakeling moet u weten welke kleur draden u moet gebruiken. De bruine draad is de fasedraad, de zwarte draad is de schakeldraad en de blauwe draad is de nuldraad. Respecteer deze kleurcodes en sluit ze op de juiste manier aan. Als u niet weet waar u de zwarte draad op moet aansluiten, of twijfelt over welke draad u moet gebruiken, kunt u altijd een professional raadplegen.

Wisselschakeling aansluiten: Stap 2

In stap 2 van het aansluiten van de wisselschakeling, plaatst u de schakelaar in de inbouwdoos. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de schakelaar goed vastzit en dat de draden op de juiste manier zijn aangesloten. Als u de schakelaar niet goed plaatst, kan dit leiden tot losse draden en mogelijke veiligheidsrisico’s.

Wisselschakelaar aansluiten

Laat u helpen door een elektricien

Het aansluiten van een wisselschakeling vereist vaak een beetje kennis van elektriciteit en ervaring met het werken met elektrische bedrading. Het is daarom altijd belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en voorzichtig te werk te gaan. Zorg ervoor dat u de stroom uitschakelt voordat u begint met het aansluiten van de wisselschakelaar en gebruik altijd het juiste gereedschap om te voorkomen dat u zichzelf of anderen in gevaar brengt.

Als u niet zeker bent van uw vaardigheden of kennis, is het raadzaam om een ​​professional te raadplegen. Die kan de wisselschakelaar aansluiten en ervoor zorgen dat het op een veilige manier gebeurt. Met de juiste kennis en veiligheidsmaatregelen kunt u echter zelf een wisselschakelaar aansluiten en genieten van de voordelen van het bedienen van één lichtpunt vanuit verschillende schakelaars.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw wisselschakelaar

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button