ClickCease

Afmetingen meterkast

Een groepenkast is samengesteld uit diverse losse componenten, waarmee u een op maat gemaakte configuratie kunt creëren die past bij uw type elektrische aansluiting en behoeften. Deze onderdelen zijn ook handig als u een bestaande groepenkast wilt uitbreiden of moderniseren, omdat u vaak de bestaande onderdelen eenvoudig kunt vervangen.

Elektricien Louwmans is uw betrouwbare partner voor alle elektrische behoeften in uw huis of bedrijf. Wij weten hoe belangrijk het is om de juiste afmetingen meterkast te hebben om de veiligheid en efficiëntie van uw elektrische systeem te waarborgen. Maar wat zijn de minimale afmetingen van een nieuwe meterkast? Welke richtlijnen gelden er?

De belangrijkste onderdelen van een meterkast

In de gesloten meterkast bevinden zich componenten die de elektrische installatie in uw huis beschermen. De hoofdschakelaar is een van deze componenten. Hiermee kunt u de stroomtoevoer naar de gehele elektrische installatie uitschakelen. Daarnaast zijn er installatieautomaten die individuele groepen in de installatie beveiligen en zich achter aardlekschakelaars bevinden voor extra veiligheid. U kunt ook een aardlekautomaat gebruiken om zowel de functies van de aardlekschakelaar als de installatieautomaat te combineren. Deze kritieke componenten in de meterkast zorgen voor bescherming tegen zowel lekstroom als overbelasting of kortsluiting in de elektrische installatie.

Uit welke onderdelen bestaat een meterkast?

In een nieuwe meterkast zit onder andere de hoofdschakelaar, de aardlekschakelaar, en de installatieautomaat of aardlekautomaat. Dit systeem zorgt ervoor dat alle elektrische apparaten in huis veilig en functioneel werken, mits de aansluiting van de meterkasten correct wordt gedaan. Als optionele uitbreidingen worden vaak beltrafo’s, losse kWh-meters, fornuisgroepen of DIN-rail stopcontacten toegevoegd.

Welke formaten zijn er?

Deze componenten zijn beschikbaar in verschillende formaten, zoals 4-polige aardlekautomaten voor 3-fase groepenkasten met toepassingen met een hoog vermogen, zoals elektrische kookplaten of een aparte aansluiting voor elektrische auto’s. Daarnaast kunnen 2-polige aardlekautomaten worden gebruikt in zowel 1-fase als 3-fase groepenkasten. Hoe u meterkast ingedeeld wordt hangt af van uw specifieke situatie.

Wanneer is een meterkast verplicht?

Een meterkast moet aanwezig zijn in een gebouw als dat gebouw elektriciteit, gas, drinkwater of verwarming nodig heeft met een aansluiting op het openbare net. De meeste soorten gebouwen moeten voldoen aan de regels van het Bouwbesluit, die staan beschreven in artikel 2.47 en 2.48, en die voorschrijven dat er een aansluiting op het elektriciteitsnet moet zijn. Daarom moet bijna elk gebouw een gesloten meterkast hebben. Het verschil tussen een meterruimte in een nieuw gebouw en een bestaand gebouw zit in specifieke bouweisen, zoals de grootte en het waterdicht zijn (dit staat beschreven in afdeling 4.12 en artikel 2.185), die gelden voor nieuwbouw maar niet voor bestaande gebouwen.

De locatie van de nieuwe meterkast

Welke richtlijnen meterkast zijn er? De meterkast bevindt zich binnen 3 meter van de voordeur. Dit is om ervoor te zorgen dat de brandweer in geval van nood, zoals een brand, snel en zonder obstakels toegang heeft tot de meterkast. Ook maakt het het gemakkelijker om aansluitingen te onderhouden en te bereiken wanneer de meterkast dichtbij de voordeur is geplaatst. Dit maakt de meterkast veilig en toegankelijk.

Meterkast afmetingen

Richtlijnen meterkast: eisen en (NEN)-normen

De meterkast moet aan specifieke regels en normen voldoen. Dit is vastgelegd in de NEN-normen. Deze regels omvatten onder andere een maximale afstand van 3 meter tot de voordeur en minimale afmetingen van 240 x 75 x 31 cm (H x B x D). De wanden van de ruimte waarin de meterkast zich bevindt moeten minstens 18 mm dik zijn en vorstvrij blijven. Als de ruimte groter is dan één vierkante meter, moeten er lichtpunten en stopcontacten aanwezig zijn, en het moet mogelijk zijn om de ruimte af te sluiten volgens de normen van de NEN 2768 norm. Daarnaast zijn er specifieke voorschriften voor groepenkasten volgens de NEN 1010.

Het kiezen van de juiste afmetingen voor uw meterkast vereist een professionele aanpak. Bij Elektricien Louwmans hebben we ervaren experts die u kunnen helpen bij het bepalen van de ideale grootte voor uw situatie.Bij Elektricien Louwmans begrijpen we het belang van een goed ontworpen en goed onderhouden meterkast. Onze experts staan klaar om u te helpen met al uw elektrische behoeften. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en ontdek hoe wij samen met u de juiste afmetingen kunnen bepalen!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw meterkast

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Max. bestandsgrootte: 4 GB.
Call Now Button