ClickCease

Eisen meterkast, let hier op!

Denkt u er over om uw meterkast aan te passen naar de andere normen, of het plaatsen van een nieuwe groepenkast? Neem dan vrijblijvend contact op met Elektricien Louwmans. Wij staan graag voor u klaar en geven u vrijblijvend advies. Ook voor het aanpassen van uw meterkast!

Aan welke richtlijnen moet mijn meterkast nog meer voldoen?

Er gelden niet alleen regels voor de minimale afmeting van de meterkast. Er zijn meer richtlijnen waar meterkasten aan moeten voldoen. Zo zijn er bepaalde eisen voor de plaats waar de nieuwe groepenkast zich bevind. De meterkast moet bijvoorbeeld maximaal 3 meter van de voordeur verwijderd zitten. Dit is een nieuwe eis De meterkast moet via een gang bereikbaar zijn.

Daarnaast is ook goede ventilatie binnen de meterkast belangrijk om te voorkomen dat er gasvorming in de meterkast ontstaat. Dit geld alleen voor een meterkast waar zich gas aansluiting bevind. Voor een huis wat vrij is van gas, is deze eis minder belangrijk.

Deze eisen vind u niet alleen terug in de NEN 2768 norm maar ook in het bouwbesluit. Komt u er niet helemaal uit wat deze eisen voor u betekenen? Of wilt u de aansluiting van dit soort elektrische installaties overlaten aan een professional? Wij helpen u graag op weg even geven u vrijblijvend advies.

Richtlijnen nieuwe meterkast

Een nieuwe meterkast moet voldoen aan de volgende afmetingen: 240 cm hoog, minimaal 77 cm breed en minimaal 35 cm diep. Deze norm is gesteld zowel voor laagbouw als voor hoogbouw tot een maximum van 70 meter.

NEN 278 norm

De eisen en normen waar uw meterkast aan moet voldoen is vastgelegd in de NEN 2768 norm. Ook de minimale afmetingen van uw nieuwe meterkast en meterruimte vind u hierin. In de afgelopen jaren is de minimale afmetingen van een meterkast aangepast. Als u uw meterkast de laatste jaren niet heeft aangepast, is de kans heel erg groot dat deze niet meer aan de nieuwe eisen voldoet. Oudere woningen zijn vaak ook niet voorzien van alle eisen waar een meterkast aan moet voldoen. Dit kan gevaarlijk zijn voor het elektrische circuit.

Waar bestaat een meterkast uit?

Een meterkast is uit verschillende elementen opgebouwd. Het meest vanzelfsprekend is de groepenkast. Een groepenkast zorgt voor de juiste verdeling binnen de verschillende groepen die zich in uw woning bevinden. Via de groepenkast komt de elektriciteit uw woning binnen. Het is gebruikelijk om iedere ruimte een aparte aansluiting te geven.

Naast de verschillende groepen, beschikken groepenkasten ook over een hoofdschakelaar. Hiermee kan alle elektriciteit in de volledige woning in één keer uitgeschakeld worden. Een ander onderdeel is de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar voorkomt dat uw woning onder stroom kan komen te staan wanneer er sprake is van een lekstroom.

Naast de groepenkast bevinden zich ook de hoofdaansluiting voor de leidingen in de meterkast. Dit geld ook voor de watermeter. Laat de aansluiting van een meterkast, aardlekschakelaar of andere elektriciteitsaansluitingen over aan een professionele installateur. Zo voorkomt u kortsluiting en andere problemen in de toekomst.

Eisen meterkast, let hier op!

Risico’s meterkast

Dat een meterkast veilig moet zijn, is iedereen het over eens. Maar wat is veilig en wat zijn de risico’s van een meterkast? Door een defect in een kabel, een losgetrilde schroef of het niet correct aanleggen van elektriciteit, kunnen er storingen ontstaan. Denk hierbij ook aan storingen of kortsluiting in uw zonnepanelen, kooktoestellen en andere apparaten. Wanneer een groepenkast verouderd is of niet goed werkt, zijn de gevolgen niet altijd te overzien. Gevolgen hiervan kunnen brand of stroomschokken zijn.

Wilt u dit voorkomen, neem dan contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag en adviseren u over een passende oplossing.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw meterakst

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Max. bestandsgrootte: 4 GB.
Call Now Button