ClickCease

Groepenkast uitbreiden, wanneer is dit nodig?

Bestaande groepenkast uitbreiden in deze gevallen

De groepenkast is het hart van uw elektrische installatie en zorgt voor een veilige verdeling van de elektriciteit. Maar hoe weet u wanneer uw groepenkast uitbreiden nodig is? Dit is afhankelijk van verschillende factoren:

Verouderde groepenkast vs nieuwe groepenkast

Als uw bestaande groepenkast ouder is dan 30 jaar, is het verstandig om deze te vervangen voor een nieuwe groepenkast. Oude groepenkasten voldoen vaak niet meer aan de huidige normen en veiligheidseisen. Dit komt doordat de veiligheidseisen in de afgelopen jaren flink zijn veranderd. Zo was het vroeger bijvoorbeeld niet verplicht om aardlekschakelaars te plaatsen, terwijl dit tegenwoordig wel verplicht is. Daarnaast moet de groepenkast goed geaard zijn en veilige bedrading hebben. Bij een verouderde groepenkast is de kans op kortsluiting of brand dus groter. Uw groepenkast uitbreiden of uw groepenkast vervangen is dus een goed idee.

Toevoegen van nieuwe apparatuur

Als u nieuwe elektrische apparaten in huis haalt, zoals een inductie kookplaat, kan het zijn dat uw huidige groepenkast niet meer voldoende capaciteit heeft. Hierdoor kan de stop doorslaan of kan er zelfs kortsluiting ontstaan. In dit geval kan uw groepenkast uitbreiden nodig zijn. U moet vooraf bepalen hoeveel extra capaciteit er nodig is, zodat de nieuwe groepenkast hierop kan worden aangepast.

Verbouwing

Bij een verbouwing van uw woning kan het zijn dat er meer elektriciteit nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een nieuwe keuken of het aanleggen van een sauna. In dit geval moet de oude groepenkast uitgebreid worden om aan de vraag naar elektriciteit te voldoen. Het is verstandig om voorafgaand aan de verbouwing een erkende elektricien te laten kijken naar de huidige situatie en een plan te laten maken voor de uitbreiding van de groepenkast. 

Vervangen van de hoofdaansluiting

Als de hoofdaansluiting van uw woning wordt vervangen, is het verstandig om ook de oude groepenkast te laten controleren. Het kan namelijk zijn dat de groepenkast niet meer voldoet aan de huidige eisen en moet worden uitgebreid. Dit is ook een goed moment om te kijken of de groepenkast nog voldoet aan de capaciteitseisen, zodat deze kan worden aangepast indien nodig. Door dit te laten controleren en eventueel aan te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw elektrische installatie up-to-date en veilig blijft, wat de kans op storingen, kortsluiting of brand verkleint. U kunt uw groepenkast uitbreiden of een nieuwe groepenkast laten plaatsen.

Wanneer de groepenkast uitbreiden?

De groepenkast, ook wel meterkast genoemd, is een cruciaal onderdeel van de elektrische installatie in uw huis. De groepenkast verdeelt de elektriciteit die binnenkomt via de meter over de verschillende elektrische apparaten in uw woning. Het is dan ook van belang dat de groepenkast goed functioneert en voldoet aan de huidige normen en eisen. In deze blogpost leest u wanneer uw groepenkast uitbreiden nodig is.

Indicatoren voor het uitbreiden van de groepenkast

Last van storingen
Veel grootgebruikers
Overstappen van gas naar inductie
Te weinig vermogen
Verduurzamen
Kosten besparen

Wat zijn de voordelen van het uitbreiden van de groepenkast?

Een groepenkast uitgebreid heeft verschillende voordelen. Heeft u een nieuwe groepenkast geplaatst? Dan ervaart u het volgende:

Meer capaciteit

Het uitbreiden van een moderne groepenkast heeft verschillende voordelen waar u van kunt profiteren. Een van deze voordelen is dat u meer capaciteit hebt om elektrische apparatuur aan te sluiten. Hierdoor voorkomt u dat de stop doorslaat of er kortsluiting ontstaat. Dit is vooral handig als u veel elektrische apparaten hebt of van plan bent om meer apparatuur aan te schaffen. 

Veiliger: 

Een ander voordeel van het uitbreiden van de groepenkast is dat het zorgt voor een veiligere situatie in uw woning. Een groepenkast die voldoet aan de huidige normen en veiligheidseisen, zorgt ervoor dat de kans op brand door kortsluiting kleiner is. Bovendien kan een groepenkast met bijvoorbeeld aardlekschakelaars snel uitschakelen als er een lekstroom optreedt, wat de veiligheid verder verhoogt. 

Waardevermeerdering

Een derde voordeel van het uitbreiden naar een moderne groepenkast is dat het kan bijdragen aan de waardevermeerdering van uw woning. Een up-to-date groepenkast is niet alleen veiliger, maar kan ook een verkoopargument zijn voor potentiële kopers als u uw woning ooit zou willen verkopen.

Wanneer Groepenkast uitbreiden

Groepenkast uitgebreid; wat zijn de kosten?

De kosten van het uitbreiden van de groepenkast zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de groepenkast en de benodigde uitbreidingen. Het is daarom lastig om een exact bedrag te noemen. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor het uitbreiden van de groepenkast tussen de 300 en 1000 euro. Het is verstandig om offertes aan te vragen, zodat u een goed beeld heeft van de prijs. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en kiezen voor een elektricien die niet alleen kwaliteit levert, maar ook een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Bovendien kunt u met een duidelijke offerte voorafgaand aan de werkzaamheden voorkomen dat u achteraf voor onverwachte kosten komt te staan.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw groepenkast

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button