ClickCease

Inductie kookplaat 1 fase nadelen

In dit artikel gaan we dieper in op de nadelen van een inductie kookplaat met 1 fase. Hoewel fase inductie kookplaten steeds populairder worden in Nederlandse huishoudens vanwege hun snelheid, energiezuinigheid en gemakkelijke reiniging, zijn er enkele nadelen verbonden aan dit type fase kookplaat. Lees verder om meer te weten te komen over deze nadelen.

Nadeel 1: Beperkte capaciteit

Een van de grootste nadelen van 1 fase inductie kookplaat met 1 fase is de beperkte capaciteit. In Nederland hebben de meeste huishoudens een aansluiting van 1x220V. Dit betekent dat u maar een beperkt vermogen tot uw beschikking heeft, waardoor u niet alle pitten tegelijk op maximale stand kunt gebruiken. Als u bijvoorbeeld een pan water wilt koken en tegelijkertijd groenten wilt stomen, kan het zijn dat uw fase kookplaat niet genoeg vermogen heeft om beide pitten op maximale stand te gebruiken. Dit kan leiden tot langere kooktijden en dus meer energieverbruik. Toch blijft inductie koken populairder dan gas koken. Elektrisch koken met een inductiefornuis werkt namelijk ideaal. Het kan wel zijn dat u nieuwe pannen nodig heeft. Maar dat is een investering voor de lange termijn.

Een ander nadeel van beperkte capaciteit is dat u niet zomaar extra apparaten kunt aansluiten op dezelfde groep als uw fase inductie kookplaat. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn als u ook een elektrische oven, magnetron of vaatwasser wilt gebruiken terwijl u kookt. Als deze apparaten samen te veel stroom gebruiken, kan dit leiden tot overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk.

Voordelen van een 3 fase aansluiting

Wil je een aparte kookgroep, dan is het verstandig om voor een 3 fase aansluiting te gaan. Dit biedt namelijk een hoop voordelen ten opzichte van een 1 fase aansluiting.

Wij hebben een aantal voordelen onder elkaar gezet.

De voordelen van een 3 fase kookgroep

Minder kans op storingen
Koken op inductie
Goede investering
All in montage
Geen kortsluiting meer
Duurzaam

Nadeel 2: Minder flexibiliteit met een fase kookplaat

Een ander nadeel van een fase inductie kookplaat met 1 fase is de beperkte flexibiliteit. Als u bijvoorbeeld een feestje geeft en u wilt veel verschillende gerechten bereiden, kan het zijn dat u niet genoeg pitten hebt om alles tegelijk te koken. U kunt dan niet simpelweg een extra pit aansluiten, omdat de capaciteit van uw fase kookplaat beperkt is. Dit kan leiden tot een ingewikkelde planning en stress in de keuken.

Bovendien is het ook minder flexibel als u in de toekomst wilt upgraden naar een kookplaat met meer pitten. Als uw fase inductie kookplaat met 1 fase al het maximale vermogen gebruikt, kunt u niet simpelweg een inductie kookplaat met meer pitten aansluiten zonder uw elektrische aansluiting te upgraden. Dit kan leiden tot extra kosten en ongemak. Het is daarom verstandig om bij het kiezen van een inductie kookplaat rekening te houden met uw huishoudelijke behoeften en toekomstplannen, zodat u kunt genieten van de gewenste flexibiliteit en gemak in de keuken.

Nadeel 3: Hoge piekbelasting met inductie kookplaten

Een inductie kookplaat met 1 fase heeft vaak een hoge piekbelasting. Dit betekent dat als u meerdere pitten tegelijk op maximale stand gebruikt, uw kookplaat een grote hoeveelheid stroom in één keer verbruikt. Dit kan leiden tot overbelasting van uw elektriciteitsnetwerk, wat gevaarlijk kan zijn en zelfs kan leiden tot kortsluiting of brand. Daarom is het belangrijk om te controleren of uw elektriciteitsnetwerk geschikt is voor een inductie kookplaat met 1 fase voordat u deze aanschaft. Het kan zij dat u een aparte groep moet aansluiten, of een aparte aansluiting nodig heeft voor een inductiekookplaat. Zo kunt u uw normaal stopcontact gebruiken voor andere producten.

Als u een inductie kookplaat met 1 fase aanschaft, moet u controleren hoeveel stroom uw elektriciteitsnetwerk aankan. U kunt dit doen door te kijken naar de stroomaansluiting in uw meterkast en te controleren of deze geschikt is voor het vermogen van zo’n kookplaat. Als u twijfelt, kunt u het beste een elektricien inschakelen. Zo kunt u veilig en zonder zorgen genieten van uw nieuwe inductie kookplaat.

nadelen Inductie kookplaat 1 fase

Nadeel 4: Fase inductie minder toekomstbestendig

Een inductie kookplaat met 1 fase is minder toekomstbestendig dan een kookplaat met drie fasen. In de toekomst kunt u meer vermogen nodig hebben, bijvoorbeeld omdat u overstapt op een elektrische auto of omdat u zonnepanelen op uw dak installeert. Als u dan een kookplaat met 1 fase hebt, kan het zijn dat u niet genoeg vermogen hebt om alles tegelijk te gebruiken. Dit kan leiden tot extra kosten voor het aanleggen van een nieuwe elektrische aansluiting. 

Als u in de toekomst plannen hebt om uw huis te verduurzamen, is het verstandig om hier alvast rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe kookplaat. Een kookplaat met drie fasen is meer toekomstbestendig en biedt meer flexibiliteit en capaciteit voor een veranderende levensstijl. Zo kunt u zonder zorgen gebruik blijven maken van uw kookplaat, ook als uw huishoudelijke behoeften in de toekomst veranderen. Het is daarom een goede investering om te kiezen voor een kookplaat met drie fasen, zodat u langdurig kunt genieten van het gemak en de functionaliteit van uw keukenapparatuur.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw inductiekookplaat

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button