ClickCease

Kookplaat aansluiten 5 draden

Als u een nieuwe elektrische kookplaat heeft gekocht, moet u deze goed aasluiten voordat u hem kunt gebruiken. Het aansluiten van een kookplaat met vijf draden, inclusief perilex aansluiting, kan een uitdagende klus zijn als u niet precies weet wat u moet doen. In dit artikel helpen we u stap voor stap door het proces heen en geven we alle informatie die u nodig heeft om deze taak veilig en succesvol te volbrengen. 

Gereedschappen die u nodig heeft

Om de kookplaat op de juiste manier aan te sluiten, moet u alle benodigde gereedschappen bij de hand hebben. Naast een schroevendraaier en een draadkniptang heeft u ook een stripper en een spanningszoeker nodig. Verder zijn kabelschoenen en elektrische tape ook noodzakelijk om de draden goed aan te sluiten en te isoleren. Daarnaast heeft u een perilex stekker en perilex wandcontactdoos nodig. Het is verstandig om te controleren of uw gereedschap in goede staat verkeert voordat u begint met het aansluiten van de kookplaat. Op deze manier kunt u de klus veilig en succesvol klaren.

Meterkast vervangen

Een kookgroep laten aansluiten?

→ Onze monteur legt uit hoe het werkt!

elektricien louwmans Veilige installatie

elektricien louwmans Duurzame investering

elektricien louwmans Storingen voorkomen

elektricien louwmans Volgens NEN 1010 eisen

elektricien louwmans Gratis groepenkast check

elektricien louwmans Aantal groepen uitbreiden

elektricien louwmans Vrijblijvende offerte

elektricien louwmans Aansluiten van de kookplaat

elektricien louwmans Extra groepen aanleggen

Verwijder de oude kookplaat

Voordat u begint met het aansluiten van de elektrische kookplaat, moet u de stroom uitschakelen. Als u de oude kookplaat nog niet heeft verwijderd, moet u dat nu doen. Verwijder de schroeven die de kookplaat op zijn plaats houden. Meestal bevinden deze schroeven zich aan de onderkant van de kookplaat, maar het kan ook zijn dat ze aan de zijkant zitten. Zorg ervoor dat u de schroeven op een veilige plaats bewaart, zodat u ze later weer kunt gebruiken. Op deze manier kunt u veilig de nieuwe kookplaat aansluiten.

Perilex voor een kookplaat

Een perilex aansluiting wordt gebruikt bij apparaten die meer vermogen nodig hebben dan een normaal stopcontact kan leveren, zoals een elektrische kookplaat. Een perilex aansluiting bestaat uit vijf draden: twee bruine, een zwarte, een blauwe en een geel-groene aardedraad. Het verschil tussen een perilex stekker en een perilex stopcontact is dat de stekker in het apparaat zit en het stopcontact aan de muur. Een perilex stekker aansluiten op een perilex stopcontact kunt u beter overlaten aan een elektricien.

Waarom perilex?

Meer vermogen
Geen storingen
Duurzame investering
Extra kookgroep
Professionele aansluiting

Bekijk de draden

U dient de draden van de nieuwe kookplaat te bekijken voordat u begint met het aansluiten ervan. Zorg ervoor dat u vijf draden heeft, namelijk twee bruine draden, een zwarte draad, een blauwe draad en een geel-groene aardedraad. Controleer of er geen beschadigingen zijn aan de draden of de isolatie ervan. Als u beschadigingen constateert, moet u de draden vervangen voordat u begint met de aansluiting van de elektrische kookplaat.

Maak de draden klaar

Nu is het tijd om de draden klaar te maken voor de aansluiting. U kunt ongeveer 1 centimeter van de isolatie van elke draad afstrippen met behulp van een stripper of een scherp mesje. Let erop dat u niet teveel van de isolatie afhaalt, anders kunnen de draden beschadigd raken of zelfs kortsluiting veroorzaken. Maak de draden schoon met een schone doek of een papieren handdoekje om vuil en stof te verwijderen. Dit zorgt voor een betere verbinding tussen de draden en de elektrische kookplaat. Als de draden erg vies zijn, kunt u ze eventueel schoonmaken met een ontvetter en een zachte borstel. Laat de draden goed drogen voordat u begint met de aansluiting.

Verbind de draden

Nu kunt u de draden verbinden. Het is belangrijk om de juiste draden aan de juiste aansluitingen te verbinden. De bruine draden moeten worden aangesloten op de twee L-aansluitingen op de kookplaat. De zwarte draad moet worden aangesloten op de N-aansluiting, de blauwe draad op de L1-aansluiting en de geel-groene aardedraad op de aardaansluiting. Als u een 3 fase aansluiting heeft, dan komt er een derde bruine draad bij. In dat geval sluit u de derde bruine draad aan op de derde L-aansluiting.

Gebruik de kabelschoenen om de draden aan te sluiten op de juiste aansluitingen. Let erop dat de verbindingen stevig zijn en dat de draden goed vastzitten. Als de kabelschoenen niet goed vastzitten, kan dit leiden tot slechte verbindingen en zelfs kortsluiting. U kunt de kabelschoenen vastzetten met een tang om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats blijven zitten.

Gebruik tenslotte de elektrische tape om de draden te isoleren. Wikkel de tape rond de aansluitingen zodat de draden goed beschermd zijn en er geen kortsluiting kan ontstaan. Test de aansluiting vervolgens met de spanningzoeker om te controleren of de stroom weer goed werkt. Als alles goed is aangesloten, kunt u de nieuwe kookplaat voorzichtig op zijn plaats zetten. Kookplaat aangesloten? Goed gedaan!

Gekoppelde groepen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om gekoppelde groepen te hebben om de kookplaat aan te sluiten. Dit betekent dat twee of meer stroomgroepen worden gekoppeld om voldoende vermogen te leveren aan de kookplaat. Als u niet zeker weet of u gekoppelde groepen nodig heeft, vraag dan advies aan een elektricien.

Kookplaat aansluiten 5 draden

Advies over een 3-fase aansluiting

Ook een 3-fase aansluiting wordt gebruikt voor apparaten die veel vermogen nodig hebben, zoals een keramische kookplaat. Bij een 3-fase aansluiting zijn er drie stroomgroepen in plaats van één, wat ervoor zorgt dat er meer vermogen geleverd kan worden. Bij een 3-fase aansluiting zijn er vier draden: drie bruine en een geel-groene aardedraad. Dit noemt u ook wel de fase draden.

Het aansluiten van een 3-fase aansluiting kan complex zijn en vereist vaak speciale kennis en ervaring. Het is dan ook aan te raden om een ervaren elektricien te raadplegen als u een 3-fase aansluiting wilt installeren. Op deze manier word alles goed aangesloten.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw kookgroep

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button