ClickCease

Kruisschakelaar aansluiten, wij regelen het

Een kruisschakelaar is een schakelaar met vier aansluitpunten. U gebruikt deze schakelaar meestal samen met minstens twee wisselschakelaars, vooral in ruimtes met drie of meer deuren. Denkt u aan trappenhuizen en ontvangsthallen. Het idee is dat u de verlichting vanuit elke ingang kunt bedienen. Een kruisschakelaar verbindt beide ruimtes. Maar niet alleen in grote ruimtes is dit handig. Ook in slaapkamers kan het van pas komen, bijvoorbeeld met één schakelaar bij de deur en twee naast uw bed. Zo kunt u het licht overal in de kamer regelen.

Wilt u ook een kruisschakeling aansluiten? Elektricien Louwmans is gespecialiseerd in deze aansluiting en volgt een handige stappenplan om dit veilig en efficiënt te doen.

Verschil kruisschakeling en hotelschakeling

Er ontstaat soms onduidelijkheid over het verschil tussen een kruisschakeling en een hotelschakeling. Een kruisschakeling wordt vaak op een overloop, zolder of begane grond gebruikt gebruikt om een lamp vanuit drie of meer verschillende plaatsen in en uit te schakelen. Zo worden deze met elkaar verbonden.

Een hotelschakeling is een systeem waarbij u twee lampen kunt bedienen vanuit drie verschillende plaatsen, maar deze lampen kunnen nooit tegelijkertijd branden. Hotelschakelingen worden vaak aangetroffen in hotelkamers, vandaar de naam. Het belangrijkste verschil is dat een hotelschakeling een echt een ander type schakeling is dan een kruisschakeling en zelden wordt toegepast in particuliere woningen.

Kruisschakeling aansluiten: de benodigdheden

Om de kruisschakelaar correct aan te sluiten, heeft u enkele dingen nodig. Dit omvat de kruisschakelaar zelf, het bijbehorende bedieningsmechanisme, twee wisselschakelaars, bedieningsmechanismen voor die wisselschakeling, twee lasklemmen (met twee aansluitpunten), een striptang en een schroevendraaier.

Bovendien zijn er vier stukken VD-draad vereist, waarvan de lengte afhangt van de afstand die u wilt overbruggen. Deze vier schakeldraden zijn: een blauwe draad van 2,5 mm² (nuldraad), een bruine draad van 2,5 mm² (fasedraad), een geel/groene draad van 2,5 mm² (aardedraad) en een zwarte draad van 1,5 mm² (schakeldraad). Weet welke u waar voor gebruikt. Wilt u ervoor zorgen dat alles professioneel wordt aangesloten? Een kruisschakelaar aansluiten kunt u beter overlaten aan Elektricien Louwmans!

Het handige stappenplan

Bij het installeren van uw verlichting zijn er een aantal stappen die u moet volgen. Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de stroom is uitgeschakeld door uw aardlekschakelaar of hoofdschakelaar om te zetten. Vervolgens verbindt u de blauwe draden en de geel/groene aardedraad met behulp van lasklemmen. Sluit dan de fasedraad aan op de eerste wisselschakelaar en verbind de zwarte schakeldraden naar de kruisschakelaar.

Herhaal deze stappen voor de tweede wisselschakelaar. Sluit ten slotte de schakeldraad naar de lamp aan op markering L van de eerste wisselschakelaar. Monteer de bedieningselementen op de juiste plaats en schakel de stroom weer in door uw aardlekschakelaar of hoofdschakelaar terug te schakelen.

Kruisschakelaar aansluiten

Hulp nodig? Neem contact op!

Wilt u de kruisschakeling aansluiten en heeft u hulp nodig? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Elektricien Louwmans. Wij adviseren niet alleen over uw schakelaar, maar ook over de groepenkast, stroomtoevoer, schakelmateriaal en andere belangrijke factoren. Wij kunnen u professioneel advies en ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat uw elektrische installatie veilig en correct wordt uitgevoerd.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw kruisschakelaar

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button