ClickCease

Lichtschakelaar aansluiten 3 draden

Wilt u een lichtschakelaar aansluiten? Er zijn verschillende manieren om dat te doen. U moet meestal elektrisch werk verrichten of bestaand schakelmateriaal vervangen. Soms is het ook nodig om uw huidige groepenkast uit te breiden of zelfs volledig te vervangen. Daarnaast moet u weten hoe u de zwarte draden, blauwe draden en bruine fasedraad correct installeert.

De elektriciens van Elektricien Louwmans kunnen u helpen bij allerlei elektrische klussen, zoals het aansluiten van een lichtschakelaar 3 draden, het aanleggen van een thuisnetwerk of gewoon het plaatsen van een extra stopcontact. Hier volgt een stappenplan.

elektricien louwmans Veilige installatie

elektricien louwmans Duurzame investering

elektricien louwmans Storingen voorkomen

elektricien louwmans Volgens NEN 1010 eisen

elektricien louwmans Gratis groepenkast check

elektricien louwmans Aantal groepen uitbreiden

elektricien louwmans Vrijblijvende offerte

elektricien louwmans Aanleggen van 3 fase aansluitingen

elektricien louwmans Extra groepen aanleggen

Hoe werkt een lichtschakelaar

In een elektrisch circuit loopt stroom door verschillende draden, en als uw circuit gesloten is met alle draden verbonden, kan elektriciteit van de stroombron naar de lamp stromen. Dit begint allemaal bij de meterkast. Het gebruik van een (licht)schakelaar als uw bedieningspaneel maakt het mogelijk om dit circuit te openen of te sluiten. Een schakeling bestaat uit componenten zoals een schakelmechanisme (bijvoorbeeld een tuimel- of wipschakelaar), een frontplaat en schakeldraad. Als u de schakelaar in de aan-stand zet, sluit u het circuit en laat u elektriciteit naar één lamp of een ander apparaat stromen. Als u hem in de uit-stand zet, opent u het circuit en stopt de stroom. En natuurlijk kan een lichtschakelaar ook een stijlvol element zijn in uw interieurontwerp.

lichtschakelaar 3 draden

Hoe sluit u een lichtschakelaar aan

Het aansluiten van een schakelaar kan variëren afhankelijk van het type schakelaar dat u hebt. Een enkelpolige schakelaar is anders dan een dubbelpolige schakelaar. De dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes zoals badkamers en in situaties waar u de stroom volledig wilt uitschakelen. Standaard schakelaars hebben meestal slechts twee draden, een bruine en een zwarte draad. De bruine draad is altijd de stroomtoevoer, en de zwarte draad is degene die het licht of apparaat aan- en uitschakelt.

De voorbereidingen en stappenplan

Voordat u aan de slag gaat met het aansluiten van de lichtschakelaar, moet u ervoor zorgen dat u alle benodigde spullen klaar heeft liggen, zoals een nieuwe schakelaar, een schroevendraaier, schroefjes, striptang, een zaklamp (handig als het donker is), en elektrische tape. Zorg ervoor dat het licht is uitgeschakeld om elektrische schokken te voorkomen. U moet de spanning er dus vanaf halen. Verwijder vervolgens de oude schakelaar door deze voorzichtig van de muur los te schroeven, waardoor u bij de draden komt die naar het licht gaan.

Eenvoudige schakelaar aansluiten

Om een eenvoudige schakelaar aan te sluiten, kunt u deze stappen volgen: Sluit altijd uw bruine draad aan op een klem met P of de L. Vervolgens kunt u uw zwarte draad aansluiten aan de andere zijde van de schakelaar waar meestal de aanduiding 1 staat. Zorg er tot slot voor dat uw nul draad naar de lamp wordt geleid.

Dubbelpolige schakelaar aansluiten

Als u een tweepolige schakelaar wilt aansluiten, volgt u deze stappen: Ten eerste moet u de bruine draad onderbreken, wat betekent dat u deze draad doorsnijdt of onderbreekt. Daarna moet u op dezelfde manier ook de zwarte schakeldraad onderbreken. De blauwe draad kunt u via de schakelaar laten lopen, omdat dit de draad is waarmee u de stroom aan of uit kunt schakelen.

lichtschakelaar aansluiten 3 draden

Laat de installatie over aan Elektricien Louwmans

Het is verstandig om de klus over te laten aan de professionals van Elektricien Louwmans. Het werken met elektriciteit brengt risico’s met zich mee, en een fout kan ernstige gevolgen hebben. Elektricien Louwmans heeft de expertise en ervaring om elektrische installaties veilig en efficiënt uit te voeren. Wilt u een schakelaar installeren? Een inbouwdoos plaatsen of een wisselschakelaar aansluiten? Wij staan voor u klaar! Neem contact op voor vrijblijvend advies!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw lichtschakelaar 

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button