ClickCease

Schakelaar met stopcontact buiten aansluiten

Bent u van plan om elektriciteit in uw tuin te gebruiken, bijvoorbeeld voor een buitenstopcontact of tuinverlichting? Misschien heeft u een vijverpomp, maait u uw gras met een elektrische grasmaaier of wilt u ’s avonds langer buiten zitten met een terrasverwarmer. In dat geval kan het handig zijn om een buitenstopcontact te hebben. Voordat u zelf elektrische voorzieningen in uw tuin aanlegt, is het verstandig om een stappenplan te volgen.

Elektricien Louwmans heeft professionele elektriciens die u maar al te graag helpen met een veilige en correcte aansluiting van uw schakelaar met stopcontact, inclusief buitenstopcontacten, ondergrondse kabels en tuinverlichting. Het is namelijk belangrijk om dit veilig te doen en de juiste stappen te volgen om ongelukken te voorkomen.

Benodigdheden

Om een buitenlamp met eventuele sensor te installeren, heeft u een aantal dingen nodig.

Een waterdichte lasdoos, een waterdicht stopcontact en schakelaar, de buitenlamp zelf (met of zonder sensor), speciale buitenkabel (VMvK en/of YMvK kabel, met 3 of 4 draden), een elektriciteitsbuis, zadels, pluggen, schroeven, en een aantal gereedschappen zoals een kabelstripper, een accuboormachine, steenboren van 6 en 10 mm, een spade, een stanleymes, een draadstriptang en een schroevendraaier.

Stappenplan buitenstopcontact aansluiten

Als u veilig elektriciteit in uw tuin wilt installeren, volgt u deze stappen: Zet eerst de stroom uit door uw hoofdschakelaar uit te schakelen. Boor een gat van binnen naar buiten en trek een elektriciteitskabel vanuit de kruipruimte naar buiten.

Plaats dan een lasdoos op een centrale locatie, bevestig deze aan de muur en markeer de plek voor latere aansluiting op uw meterkast. Verwijder de buitenste isolatielaag van de kabel binnenin de lasdoos, leid de kabel bovengronds door een buis en strip ongeveer 1 cm van de draad.

Sluit het buitenstopcontact met schakelaar aan door de draden correct aan te sluiten. Om een buitenstopcontact met schakelaar veilig in uw tuin te installeren, moet u speciale spatwaterdichte stopcontacten en schakelaars gebruiken. Monteer het stopcontact op een plek aan de muur waar het niet te veel blootgesteld wordt aan regen en zorg ervoor dat het minstens 30 centimeter boven de grond geplaatst is om te voorkomen dat er water binnenkomt tijdens hevige regenbuien. Vanaf de aftakdoos leidt u een XMVK-kabel naar het buitenstopcontact en stript u de draden voordat u ze op de juiste aansluitpunten bevestigt. De bruine draad, waar altijd stroom op staat, sluit u aan op de schakelaar waar ‘L’ van ‘Line’ staat. Verbind de zwarte schakeldraad met één kant van de schakelaar en verbind de zwarte draad en blauwe draden met de contacten. Sluit dan de gele draad aan op de aarding voor extra veiligheid.

Graaf vervolgens een geul, leg de grondkabel met stalen bescherming erin en bedek deze met aarde. Sluit ten slotte uw buitenverlichting of andere apparatuur aan op de sokkel, zet de stroom weer aan en controleer of alles goed werkt.

serieschakelaar laten aansluiten

Laat de installatie over aan Elektricien Louwmans

Als u niet volledig zeker bent van uw vaardigheden op het gebied van elektrische installaties, is het ten zeerste aan te raden om de installatie over te laten aan een van onze professionele elektriciens. Elektrische werkzaamheden in huis, inclusief die in de tuin, vereisen nauwkeurige kennis en ervaring om veiligheidsrisico’s en elektrische problemen te voorkomen. Het is altijd verstandig om de expertise van onze professionals in te schakelen als het gaat om elektrische installaties. Neem vandaag nog contact op voor vrijblijvend advies!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw schakelaar buiten

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button