ClickCease

Wat is het verbruik van een inductie kookplaat?

Steeds meer mensen stappen over van koken op gas naar elektrisch koken. Sommige mensen gebruiken een keramische kookplaat voor keramisch koken en andere kiezen weer voor koken op inductie. Van de elektrische kookplaten is een inductie kookplaat het zuinigste. Maar wat is het verbruik inductiekookplaat? Het stroomverbruik van een inductie plaat is gemiddeld zo’n 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat gebruikt ongeveer 30% meer kWh per jaar. Dit betekend ongeveer 225 kWh per jaar.

Koken op gas of elektrisch koken?

Hoeveel watt verbruikt u bij elektrisch koken? Bij koken op gas verbruikt u gemiddeld 37 m3 per jaar. Er is nu nog weinig aangetoond verschil in co2 uitstoot tussen op gas koken en op inductiekoken. Dit komt omdat de stroom voor een inductie plaat voornamelijk nog grijze stroom is. Maar in de toekomst zal dit steeds meer over gaan op groene stroom. Beschikt uw woning over zonnepanelen, dan kunt u uw verbruik dekken door de opgewekte stroom van de zonnepanelen. U heeft dan uw eigen groene stroom.

Twijfelt u om over te stappen van gas naar inductie koken? Wilt u ook weg van koken op open vuur, maar weet u niet zeker welk soort kookplaat u nodig heeft? Neem dat gerust contact op met Elektricien Louwmans. Wij kunnen op al uw vragen een antwoord geven en een elektrische kookplaat op de juiste en veilige manier voor u installeren.

Zijn uw pannen geschikt voor een inductie kookplaat?

Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductieplaat. Voor koken op inductie heeft u speciale pannen nodig. Inductie werkt namelijk met een magnetisch veld. U moet dus pannen hebben die magnetiseerbaar zijn, anders werkt het verwarmen met inductie niet. Dit betekend dat er een stalen laag in uw pan moet zitten. Pannen van roestvrijstaal, koper of aluminium of keramische schalen, werken niet op inductie. Heeft u al pannen van gietijzer? Deze kunt u blijven gebruiken. U kunt heel eenvoudig zelf controleren of uw pan geschikt is voor een inductie plaat. Dit doet u met een magneet. Blijft deze plakken? Dan is de pan geschikt voor uw inductie plaat.

Heeft u al pannen die geschikt zijn voor een inductie plaat, dan hoeft deze geen rechte bodem te hebben. Als deze dus een beetje krom getrokken is, hoeft dit geen enkel probleem te zijn voor het gebruik. Het kan echter wel wat meer beschadiging opleveren op uw kookplaat. Een pan met een gladde bodem zorgt uiteraard wel voor minder beschadigingen.

Gaat u nieuwe pannen kopen, let dan goed op het symbool van een spoel. Staat deze erop, dan zijn de pannen geschikt voor inductiekookplaten.

Wat is het verbruik van een inductiekookplaat

Aanpassen meterkast

Voordat u een inductie kookplaat kunt installeren, moet u goed kijken of uw meterkast hier al op is ingericht. Als u alle zones gaat gebruiken op uw kookplaat, dan gaat er veel stroom naar toe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar uw inductie kookplaat. Deze installeert u ook op een speciale kookgroep in uw moderne meterkast. Ook moet er een speciaal stopcontact komen voor de perilex stekker van uw kookplaat. Deze stekker kan niet in een normaal stopcontact.

Heeft u geen groep meer over in uw meterkast, of twijfelt u hoe u dit moet gaan doen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Wij zijn gespecialiseerd in het aansluiten en aanpassen van de groepenkast en kunnen een aparte groep voor u installeren.

Wilt u meer informatie over het aansluiten of veranderen van uw groepenkast, neem dan contact op met Elektricien Louwmans. Wij adviseren u graag. Onze experts zorgen ervoor dat er uiterst veilig gewerkt word en dat alles vakkundig wordt aangesloten. Aarzel niet om contact op te nemen en vraag vandaag nog uw offerte aan!

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw inductie kookplaat

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 4 GB.
    Call Now Button