ClickCease

Wat is overspanningsbeveiliging?

We hebben allemaal weleens meegemaakt dat onze elektrische apparaten plotseling uitvallen of defect raken zonder enige aanwijsbare reden. Het is enorm vervelend en kan u veel stress bezorgen. In veel gevallen kan dit probleem te wijten zijn aan resterende overspanning, een tijdelijke piek in de elektriciteitsstroom die schade kan veroorzaken aan uw elektronische apparaten en zelfs brand kan veroorzaken. Het is daarom verstandig om te begrijpen wat overspanningsbeveiliging is en na te gaan hoe u uw apparaten kunt beschermen. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kunt u de beveiliging van uw apparaten waarborgen en u tegelijkertijd veilig voelen, en dat is geen overbodige luxe.

Wat is overspanning?

Overspanning is een tijdelijke stijging van de elektrische spanning in een circuit of netwerk, die kan optreden als gevolg van onweersbuien, directe blikseminslag, indirecte blikseminslag, of andere storingen in de stroomvoorziening. Het kan ook het gevolg zijn van elektronische apparatuur die worden uitgeschakeld, zoals uw airconditioning of koelkast, waardoor de spanning hoger word en er een kortdurende piek in het elektriciteitsverbruik ontstaat. Dit kan schade aanrichten, wat kan leiden tot een overbelasting van het netwerk en uiteindelijk tot schade aan uw elektronische apparaten. U wilt uw elektrische installatie zo goed mogelijk beschermen tegen hoge spanning, voordat ze onherstelbaar beschadigd raken. Laten we eerst eens kijken naar de oorzaken van hoge piekspanningen.

Natuurlijke oorzaken van overspanning, zoals directe blikseminslag

Er zijn verschillende natuurlijke oorzaken van overspanning die niet onder controle kunnen worden gehouden. Indirecte blikseminslag is bijvoorbeeld de grootste oorzaak van overspanning. Als de bliksem inslaat, kan er een grote stroomstoot door het elektriciteitsnet lopen en zo schade aan uw elektrische apparatuur veroorzaken. Gelukkig kan dit worden voorkomen door overspanningsbeveiliging te installeren, die de extra spanning afvoert en zo schade aan uw apparaten voorkomt.

Veel voorkomende oorzaken van overspanning

Te hoge belasting
Blikseminslag
Te weinig groepen
Hoog verbruik
Verouderde meterkast

Daarnaast kan er ook overspanning optreden als gevolg van stroomstoringen en problemen met de stroomvoorziening. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er problemen zijn met de elektriciteitscentrale of als er een storing is in het netwerk. In deze gevallen kan het installeren van goede overspanningsbeveiliging schade aan uw elektrische apparaten voorkomen. Met deze veiligheidsmaatregelen kunt u kortsluiting, overspanningen en schade door blikseminslagen voorkomen. Het goede nieuws is dat bliksembeveiliging niet duur is.

Overspanningsbeveiliging beschermt uw woning; hoe werkt het?

Goede overspanningsbeveiliging dient als bescherming voor uw elektrische apparaten voordat er schade kan optreden, door het detecteren van hoge spanningen, overspanning en het afsnijden van de stroomtoevoer. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging beschikbaar om uw apparaten te beschermen. Zo zijn er zekeringen, een eenvoudige vorm van overspanningsbeveiliging die de stroomtoevoer naar uw apparaat afsnijden als de stroomsterkte te hoog wordt. Hierdoor kan u voorkomen dat uw apparaat schade oploopt.

Er zijn ook overspanningsbeveiligingsmodules beschikbaar. Dit zijn meer geavanceerde vormen van overspanningsbeveiliging. Deze modules voeren de extra spanning weg, voordat deze schade kan veroorzaken. Er zal dus geen beschadiging optreden door spanningspieken of stroompieken. Deze modules worden vaak geïnstalleerd in uw stopcontacten of bij de stroommeter van uw huis, zodat uw hele elektrische systeem wordt beschermd. Bedenk welk type overspanningsbeveiliging geschikt is voor uw specifieke situatie en hoe u uw apparaten het beste kunt beschermen.

Hoe kunt u overspanningsbeveiliging toepassen?

Er zijn verschillende manieren om overspanningsbeveiliging toe te passen in uw huis. Een van de meest eenvoudige manieren is door overspanningsbeveiligingsmodules te installeren in uw stopcontacten. Deze modules bieden een extra laag van bescherming voor alle aangesloten apparaten en kunnen voorkomen dat er schade optreedt. Een andere manier om overspanningsbeveiliging toe te passen is door het installeren van een overspanningsbeveiligingsapparaat bij de stroommeter van uw huis. Dit apparaat beschermt automatisch alle apparaten in uw huis tegen overspanning.

Verder moet u ervoor zorgen dat de cv-installaties in uw huis zijn uitgerust met overspanningsbeveiliging. Op deze manier kunt u voorkomen dat de cv-installatie defect raakt of erger nog, brand veroorzaakt. Het is ook een goed idee om alle belangrijke apparaten, zoals uw computer, televisie en audioapparatuur, aan te sluiten op een overspanningsbeveiligde stekkerdoos. Met deze eenvoudige maatregelen kunt u uw apparaten beschermen tegen schade door overspanning.

Wat is overspanningsbeveiliging

Wat te doen bij schade door overspanning?

Als u schade ondervindt als gevolg van overspanning, moet u zo snel mogelijk actie ondernemen. Neem contact op met uw verzekeraar om te kijken of de schade gedekt is. Het kan ook een goed idee zijn om contact op te nemen met het nationaal storingsnummer. Zij kunnen u helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de overspanning en u adviseren over de beste manier om uw apparaten te beschermen. Laat de schade aan uw apparaten repareren of vervangen door een professionele elektricien.

Meer elektra blogs lezen?

elektricien louwmans

Vrijblijvend advies over uw overspanning beveiliging

Storingsdienst
Advies op maat
Snel op uw locatie
Professionele elektromonteur

Gratis offerte aanvragen

Ontvang binnen 24 uur een offerte op maat.

Liever direct een medewerker spreken?

085-0190035

Offerte aanvragen

Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Call Now Button